Török miniszter: visszafogták az Európa felé tartó migránsok számát, de Szíriából újabb hullám érkezik

Török miniszter: visszafogták az Európa felé tartó migránsok számát, de Szíriából újabb hullám érkezik
Sikerült tizedére csökkenteni a Törökországból az Európai Unióba tartó illegális bevándorlók számát, ám Szíriából újabb félmilliós menekülthullám várható, ha nem sikerül nemzetközi megoldást találni a szíriai válságra – hangoztatta Volkan Bozkir, Törökország európai ügyekért felelős minisztere csütörtökön, miután Lazar Comanescu román külügyminiszterrel találkozott Bukarestben.

Elmondta: a török hatóságok tavaly 145 ezer határsértőt és 4500 embercsempészt tartóztattak le, a török partokról az EU-ba jutó illegális bevándorlók számát pedig a napi háromezerről háromszázra sikerült visszafogni. Bozkir szerint azonban a helyzet ismét rosszabbodhat, hiszen amióta a “szíriai kormányerők és Oroszország egyesült erővel bombázzák Aleppót” újabb ötvenezer szíriai érkezett a török határra. Rajtuk kívül rövid távon további félmillió potenciális menekülttel lehet számolni, de szerinte akár 3,5 millió ember is útra kelhet otthonából, ha tovább romlik a helyzet Szíriában – jósolta a török miniszter.
Bozkir beszámolója szerint Törökországba eddig 2,6 millió “vendég” érkezett Szíriából. Mint mondta: Ankara csak a táborokra 8 milliárd dollárt költött, de ha a helyhatóságok, a civil társadalom, és az állam valamennyi költségét összeszámolják, együttesen már 20 milliárd dollárt költöttek a szíriai menekültekre.
A migrációs válság azonban az egész emberiség problémája, megoldásához pedig minden érintett félnek együtt kell működnie – figyelmeztetett a török miniszter. Az Európai Unióval kidolgozott közös cselekvési tervben előirányzott hárommilliárd eurós összegről kijelentette: ezt nem Törökország kérte, nem utak és hidak építésére fogja költeni, hanem a “szíriai vendégek” elszállásolására, egészségügyi ellátására, a negyedmillió szíriai gyerek iskoláztatására, újabb táborok építésére és mindennek az a célja, hogy csökkentésék a nyomást, amelyet az illegális bevándorlás jelent Európa számára.
A két miniszter bukaresti közös sajtóértekezletén Comanescu megerősítette: Románia az unió külső határainak megerősítését szorgalmazza, ennek egyik megnyilvánulási formája pedig az, hogy az uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) fő működtetői közé tartozik.
Arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha a felzárkóztatási alapokból vennének el pénzt, hogy az EU előteremtse a Törökországnak ígért hárommilliárd eurót, Comanescu azt válaszolta: a kohéziós költségvetés elosztásáról már korábban meghozták döntést, és “azt nem kell megváltoztatni”.