Török László 75 százalékos győzelmet aratott

Az Arany bicentenárium évében, 2017-ben magyar polgármestere lesz Nagyszalontának
Az Arany bicentenárium évében, 2017-ben magyar polgármestere lesz Nagyszalontának
Török László, Nagyszalonta polgármestere negyedik mandátumát kezdheti meg e napokban. Az elöljáró az eddigi legnagyobb arányú győzelmet aratta a hajdúváros viszonylatában. Az emberek 75 százaléka voksolt rá vasárnap.

Nem indult kedvezően a választási matematika a kampány kezdetén a nagyszalontai magyarság szempontjából. Ugyanis, amíg négy esztendeje mintegy nyolc román érdekeltségű jelölt állt fel a helyhatósági választások célvonalához, addig most mindössze kettő. Ez a korábbi választások ismeretében azt jelentette, hogy a két nagy román párt mindenképp megugorja a tanácsosi testület listájánál előírt 5 százalékos küszöböt, így nem lesz egyetlen kieső szavazatuk sem. Míg négy esztendeje nem kevesebb, mint 1100 román voks nem hasznosult, most nem volt eleveszett szavazat. Ez azt jelentette, hogy a magyar képviseletek a rajtvonalnál már a románok hátát kellett nézzék, hisz azoknak nincs elvesző szavazatuk. Az RMDSZ-nek még ennél is figyelmesebben kellett eljárjon, hisz nem csak a román pártok szavazattömbösítése okozott gondot, hanem az is hogy az EMNP szavazatai elherdálódhatnak, hisz vélhetően nem jut be a városi „parlamentbe”! Ez később be is igazolódott! Az EMNP alulmúlta önmagát! Kevesebb szavazott kapott, mint négy éve és még azok se voksoltak rájuk, akik aláírásukkal támogatták, hogy elindulhassanak a helyhatósági választásokon. Akkor ugyanis 500 aláírás kellett, hogy jelentkezzenek az önkormányzati voksoláson, de az EMNP még ennek a felét se volt képes felmutatni. Így hát mintegy 200 szalontai magyar elherdálta a szavazatát, és indirekt módon a román pártokat támogatta a választásokon, hisz az ő szavazataikat osztották szét a románok között!

Fölényesen nyert a polgármester

Ilyen háttérrel kellett harcba szálljon az RMDSZ helyi szervezete vasárnap, azon teherrel, hogy egyedül ő képes megtartani Nagyszalonta magyar vezetését, hogy a számos célkitűzés életben maradhasson. A hajdúváros polgárai átérezték a választások tétjét és szavazataikkal igazolták, hogy a dél-bihari település, bár már magyar végvár, de képes összefogni, megtartani a gyökereit. A szavazás alkalmával számos nehézség adódott. Főleg az új rendszer, amely alapján a személyigazolványokat lemásolták, bonyolította a bizottságok életét. A szavazás eredményeként az RMDSZ-nek sikerült behoznia a román pártok előnyét. Annak ellenére, hogy nem volt a román szerveződéseknél elveszett szavazat, és hogy az EMNP elherdálta a magyar voksokat, az RMDSZ megőrizte abszolút többségét a helyi tanácsban! Ráadásul a külső körülmények ellenére az RMDSZ tanácsosi listája majdnem eléri a 70 százalékot. Ugyanilyen sikert mondhat magáénak a tulipános csapat polgármesterjelöltje, Török László, aki a vasárnapi választáson a szavazatok 75 százalékát összesítette. Az első statisztákból kiderül, hogy a többi pártból is több százan „átszavaztak” a jelöltre. Még az is érdekesség, hogy az úgynevezett „Colonia” negyedben, ahol nagy többségben románok élnek, Török László nyert, erre korábban itt nem volt példa. Mint ahogy arra sem, hogy a város történelmében polgármestert ilyen fölénnyel válasszanak meg.

Szathmáry Erzsébet