Toró T. Tibor: valószínűleg nem sikerült átlépni az alternatív parlamenti küszöböt

Toró T. Tibor: valószínűleg nem sikerült átlépni az alternatív parlamenti küszöböt
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeinek valószínűleg nem sikerült hat képviselői és három szenátori választókerületben első helyen végezni, így vélhetően nem sikerült átlépni az alternatív parlamenti küszöböt – nyilatkozta az MTI-nek Toró T. Tibor, az EMNP elnöke.

 

Toró T. Tibor hozzátette, mindez azonban csak a szavazatszámlálás befejezése után válik bizonyossá. A pártelnök azonban azt is eredménynek könyvelte el, hogy az exit poll felmérések egy százalék fölötti EMNP eredményt jeleznek. “Felkerültünk a román nagypolitika térképére” – állapította meg az elnök. Hozzátette, már a részleges eredmények is körvonalazzák, hogy az EMNP több szavazatot kapott, mint a nyári önkormányzati választásokon. Valószínűsítette, hogy azok is az EMNP-re szavaztak, akik az önkormányzati választásokon a Magyar Polgári Pártot (MPP) támogatták.

Toró T. Tibor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) “demobilizáló kampánya” rovására írta, hogy az erdélyi magyarok kisebb arányban vettek részt a választáson. Megjegyezte, az EMNP pozitív üzenetet juttatott el a választókhoz, amikor azt mondta, mindkét magyar pártnak van esélye a bejutásra. Az RMDSZ viszont elbizonytalanította a választókat azzal az üzenettel, hogy a néppártra adott szavazatok elvesznek.

Toró ugyanakkor a magyar-magyar verseny mobilizáló hatását olvasta ki abból az adatból, hogy a székelyföldi Kovászna és Hargita megyében magasabb volt a részvételi arány, mint a négy évvel ezelőtti választáson.

Hangsúlyozta, ha az EMNP-nek nem sikerül bejutnia a parlamentbe, akkor sem vesztek el a pártra leadott szavazatok, hiszen ezek értékelvű szavazatok voltak, amelyek haszna a későbbiekben meg fog mutatkozni.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .