Toró T. Tibor: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács civil csoportosulásként továbbra is aktív marad

Civilek csoportosulásaként továbbra is aktív szervezet lesz az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a politikai képviselet feladata ugyanakkor a szeptemberben bejegyzett Erdélyi Magyar Néppártra marad (EMNP) a párt megbízott elnöke, Toró T. Tibor szerint.

A két szervezet viszonyáról Toró T. Tibor Kolozsváron beszélt az EMNT Kolozs megyei szervezetének közgyűlésén – olvasható abban a közleményben, amelyet csütörtökön juttatott el az EMNP sajtóirodája az MTI-hez.

Toró megfogalmazása szerint „az EMNT mozgalom az édes gyermekünk. Fontos, hogy fennmaradjon, és fontos, hogy megőrizzük a mozgalom és a párt közvetlen, baráti viszonyát”.

A néppárt a politikai, közéleti témák képviseletében tölt be aktív szerepet, míg az EMNT területi szervezetei továbbra is baráti társaságok, azonos értékrend mentén gondolkodó civilek szervezete lesz. A két szervezet közös erkölcsi-ideológiai alapját Tőkés László, az EMNT elnökének személye garantálja. A civilek és a politikusok egymást kiegészítő munkája erre az értékrendre épül majd – mondta az elnök a Kolozsváron szerdán megtartott közgyűlésen.

„A politizálás miatt nem szabad a hátországot feladni, mert úgy járunk, mint az RMDSZ. Az évek során elfogyott körülöttük a levegő, eltűntek a mozgalmárok. Akik maradtak, azok inkább érdekek mentén vezérelt alattvalók, mint igazi civilek” – figyelmeztetett a hatalmi politizálás veszélyeire Toró Kolozsváron.

A néppárt Kolozs megyei szervezetének közgyűlésén Toró összegzésül elmondta, hogy „különösen figyelnünk kell majd az opportunista politikus-jelöltek és a hatalmat szolgáló beépített emberek kiszűrésére. Ha a pártot tömegalapra, lentről felfelé építjük, és ápoljuk az EMNT-vel meglévő bizalmi viszonyt, akkor biztos vagyok benne, hogy eredményesen látjuk majd el a magyar közösség képviseletét.”

Az EMNT Kolozs megyei közgyűlésén bejelentették, hogy a párt helyi szervezeteinek megalakulását követő első országos kongresszusát februárban tartják meg Marosvásárhelyen.