Toró: megerősödött a magyar pártok koalíciós kényszere

Toró: megerősödött a magyar pártok koalíciós kényszere
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) értékelése szerint megerősíti az erdélyi magyar pártok koalíciós kényszerét a román kormánynak az a szándéka, hogy az európai parlamenti (EP) választásokkal egy időben tartja az alkotmánymódosítást elfogadtató népszavazást.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az EP-választás és a népszavazás összekapcsolása esetén a román pártok “maximális mozgósítási üzemmódba kapcsolnának”, hiszen az alkotmány elfogadtatásához legkevesebb 50 százalékos részvétel szükséges. Az erdélyi magyarság korábban az alacsony országos részvételi arány miatt juttathatott a számarányát meghaladva képviselőket az európai parlamentbe.

Toró szerint e körülmény arra int, hogy minden eszközt meg kell ragadni az ötszázalékos küszöb átlépéséhez. A legmegfelelőbb eszköznek a magyar koalíciós listaállítást tartotta. A pártelnök elismételte, továbbra is azt szorgalmazzák, hogy Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kerüljön a lista élére. Hozzátette, a külső szemlélők aligha érthetik, hogy miért dilemma Erdélyben Tőkés indítása.

Az EMNP elnöke arról is beszámolt, hogy a párt és az EMNT mindent megtesz azért, hogy minél több erdélyi magyar regisztráljon a magyarországi parlamenti választások választói névjegyzékébe. Elmondta, a mozgósítás érdekében a párt képviselői felkeresték az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetőit. Biztatónak tartotta, hogy a szerdán felkeresett Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek is fontosnak tartotta a regisztrációt és a választásokon való részvételt. Mint megjegyezte, a római katolikus egyház általában tartózkodik attól, hogy közéleti kérdésekben megnyilvánuljon.

Toró T. Tibor elmondta, a 110 ezer külhoni magyar közül, akik eddig kérték a felvételüket a választói névjegyzékbe, mintegy 75 ezren erdélyiek, és több mint 30 ezren segítségükkel töltötték ki a regisztrációs űrlapot. A pártelnök arról is beszélt, hogy az állampolgársági kérvények benyújtási folyamatában segítséget nyújtó demokráciaközpontok “regisztrációs üzemmódba állnak át” az elkövetkező két hónapban. Ebben az időszakban elsődleges feladatuknak a választói névjegyzékbe való felvétellel kapcsolatos segítségnyújtást tekintik.