Toró: a magyar ügy mellett áll, aki Tőkés mellett áll

Zsúfolásig teltek a termek Székelyföldön Tőkés László kampányzáró körútjának második állomásán Székelyföldön. Továbbra is vele tartott Orbán Viktor Fidesz-elnök, Fodor Imre SZNT-elnök, valamint Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke.

Székelyudvarhelyen felszólalt az egyéni jelöltet szintén kísérő Toró T. Tibor RMDSZ-es képviselő, aki színvallásként jelentette be jelenlétét és arra buzdított minden józan belátású RMDSZ-est, szavazzanak Tőkésre.

 

Marosvásárhely Ifjúsági háza alig négyszázötven férőhelyes, mégis közel ezer érdeklődő követte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének kortesbeszédét a helyek betelte után a székek között állva, az előtérben vagy az épület előtti kivetítőn. A felszólalók sorát Szabó Csilla dalai és a Tőkés László kampányfilmjéből vetített részletek tették színesebbé, de elsősorban természetesen a felszólalásokra voltak kíváncsiak a vásárhelyiek. A vendégeket Kincses Előd ügyvéd üdvözölte, aki visszaemlékezett a rendszerváltozást megelőző időszakra, mikor elvállalta Tőkés ügyét az őt kilakoltatni akaró diktatúrával szemben. Megjegyezte, kollégája, Frunda György – „akkor még Gheorghe” – nem így cselekedett, és azóta sem lehet elmondani róla, hogy a jó oldalon állna, elég például Neptunra vagy a mostani európai parlamenti választási kampányra gondolni, melynek során folyamatosan azt követelte, lépjen vissza a független jelölt, mert csak így lehet biztosítani a magyarság európai képviseletét. Ennek éppen a fordítottja igaz: akkor lenne egészen biztosan brüsszeli képviseletünk, ha az RMDSZ vonná vissza a listáját – érvelt Kincses.

 

Fodor Imre felidézte Tőkés László és Orbán Viktor 1997-es közös marosvásárhelyi látogatását. Akkor egyetemet ígértek, ma a Sapientia megmaradásunk és haladásunk egyik alappillére. Markó Béla is sikertörténetnek nevezte, csak épp megköszönni felejtette el. Valószínűleg így járunk az autonómiával is, melyért a Székely Nemzeti Tanács küzd néha az RMDSZ ellenében – mondta az SZNT elnöke, biztosítva hallgatóságát, Tőkés László felvállalja a közképviseleti testület küzdelmét.

 

Szász Jenő élesen bírálta az RMDSZ vezetését, köztük „a Szabó Dezsőt Deák Ferenccel összekeverő” Frundát, aki tévesen utóbbinak tulajdonította a „Minden magyar felelős minden magyarért” kijelentést. De ki a felelős azért, hogy az RMDSZ támogatta az MSZP-t az egységes magyar nemzetre vonatkozó rész státustörvényből való törlésében, a Magyar Állandó Értekezlet felszámolásában, ki a felelős a tiszteletbeli elnöki tisztség megszüntetéséért, vagy azért, hogy a székelyföldi népszavazási kezdeményezést a román alkotmánybíróságot megelőzve minősítette alkotmányellenesnek Markó Béla? – tette fel a kérdést Székelyudvarhely polgármestere.

 

Legyenek kormányon vagy ellenzékben, mindig a nemzet határok fölötti egyesítésén fognak munkálkodni, ígérte hallgatóságának az álló vastapssal fogadott Orbán Viktor. Hangosan gondolkodva azt latolgatta, vajon beavatkozhat-e egyik magyar a másik belügyébe. Ennek tagadása megmosolyogtató volna, ha nem „magas helyekről” hallottuk volna, hiszen nem segítségről, kiállásról vagy sorsközösségről, hanem „belügyekbe való beavatkozásról” beszélnek abban az Európai Unióban, melynek tagja Magyarország és Románia egyaránt. Mostantól fogva folyamatosan be fogunk avatkozni egymás belügyeibe, mondta Orbán, arra buzdítva a választókat, azt válasszák, aki nem csak minden második nap vagy választások előtt autonómia-párti, hanem következetesen képviseli az ügyet. A pártelnök itt is elmondta: a kis-magyarországiaknak is szükségük van a székelyek kiállására, mert elesettségükben innen várják a jó hírt, hogy ki tudnak állni a székelyek és az egész nemzet ügyét képviselő személyiséget küldeni Brüsszelbe. Az Európai Néppárt alelnökeként az a tapasztalata, annyi politikus van az EP-ben, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük – néha meghallgatják őket, néha nem. Nem politikust, hanem szellemi, lelki vezetőt kell Brüsszelbe küldenünk, aki pártérdekek fölött áll és vezérlő csillaga lesz az erdélyi magyarságnak – adott hangot meggyőződésének a volt kormányfő.

 

Tőkés László visszatekintett a nemzeti oldal tizennyolc éves autonómia-küzdelmére, súlyosan elmarasztalva az RMDSZ vezetését a helyben toporgásért, ugyanakkor jelezte: nem a több tízezres becsületes RMDSZ-tagsággal van a baj, hanem a vezetéssel, amely elsikkasztotta az autonómia ügyét, „jobbra jelez és balra hajt.” Aki azt állítja, hogy RMDSZ-ellenes a kampány, az összetéveszti magát az RMDSZ-szel, fogalmazott az EP-jelölt. Említett egy, a Gândul című román lapnak adott Gyurcsány-interjút, melyben a magyarországi miniszterelnök azzal indokolja azt, hogy a jövőben nem állnak ki az autonómia ügye mellett, mert nem akarnak ártani ezzel az erdélyi magyarságnak. Tudjuk, kikre emlékeztet ez a hozzáállás, most már legalább ők is bevallják, hogy levették rólunk a kezüket, állapította meg az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

 

Este Székelyudvarhelyen is telt ház fogadta a korteskedőket, itt a többi szónok mellett Toró T. Tibor RMDSZ-képviselő is beszédet tartott, melyet elsősorban azokhoz intézett, akik feloldhatatlan ellentmondást látnak az RMDSZ-képviselői és EMNT-alelnöki mivolta között. „Egyik volt képviselő nekem szegezte a kérdést: ideje már színt vallani, hogyan lehet összeegyeztetni a két tisztséget. Íme a válaszom, kedves udvarhelyiek” – jelentette ki a hallgatóság hangos tetszésnyilvánítása közepette Toró. Nem érti viszont a kérdést, hiszen természetes és magától értetődő a Tőkés László melletti kiállás, mondta. Viszont az a természetellenes, hogy vannak olyanok, akik az erdélyi magyarság nevében beszélnek, őket képviselik, és amikor esélyünk van ilyen személyiséget küldeni nagykövetként Európába, akkor fontosabb a pártérdek a nemzeti ügynél. Bennünket azért választottak meg, hogy képviseljük az RMDSZ programjában szereplő autonómia ügyét – hogy lenne ez összeférhetetlen azzal, hogy odaállunk az autonómia ügye mellé? – kérdezte a képviselő. Ajánlom mindenkinek, volt és jelenlegi RMDSZ-tagoknak, akik a pártegységet nem tévesztik össze a nemzeti egységgel, hogy „derűsen, jó szívvel álljanak Tőkés László mellé, higgyék el, jó társaságba keverednek.” Tőkés László mellé állni egyet jelent a magyar ügy mellé állni, tegyük ezt minél többen november 25-én! – szólított fel Toró.