Töretlen a kabaré sikere Margittán

Akt.:
Süt a Hold jelenet szereplői fogadják az elismerő tapsokat
Süt a Hold jelenet szereplői fogadják az elismerő tapsokat
A Horváth János Társaság színjátszó csoportja 24 év óta, Farsang idején menetrendszerűen bemutatja kabaréműsorát Margittán és a környékbeli településeken. Az utóbbi öt évben otthon ezt nem tehette meg, mivel a városi Művelődési Ház felújítási munkálatai erősen elhúzódtak.

Szerencsére erre az időszakra befogadta a műsort és a margittai közönséget a Monospetri Kulturális Központ. A HJT vezetősége köszönetet mond Monospetri önkormányzatának és Barcui Barna polgármesternek ezért a gesztusért. Három előadást tartottak, melyből egy alkalom a monospetri közönségnek, kettő a margittaiaknak szólt. A törzsközönség hűséges volt, és vállalta az utazást a szomszéd faluba, hogy láthassa kedvenc műsorát. A nézők száma így majdnem annyi volt, mint a hazai előadásokon. Végre elkészült a margittai művelődési ház, mely mostani állapotában inkább megérdemli a színház megnevezést, annak ellenére, hogy nincs állandó társulata, de vannak lelkes amatőrök, színjátszás, néptánc, moderntánc, ének esetében egyaránt, akik tartalommal fogják megtölteni. A teljes felújítás látványában, kényelmében, hang- és fénytechnikában is, olyan termet varázsolt, melyet sok erdélyi színház irigyelhet. A hivatalos átadás valamikor decemberben lesz, de a birtokbavétel már megtörténhetett az idei jubileumi városnapok alkalmából, mely kulturális héttel párosult. (Lapunkban beszámoltunk róla.) Az egyhetes előadássorozat kiemelkedő színfoltja volt a Kabaré 2017 előadás.

Teltház volt

Mint mindig most is abszolút teltház volt, pótszékeket is be kellett vinni, de még így is volt olyan, aki állva nézte végig az előadást. Tartalmilag megtartották a jól beváltat: klasszikus kabaréjelenetek, villámtréfák, zenés paródia, nótacsokor, viccekkel tűzdelt konferálás. Nóti Károly: Süt a hold, Rejtő Jenő: Háremőr, Mihály István: Az elvonókúra, című kabaréjelenetein túl rövidebb kabarétréfákat is bemutattak: A hivatalban, Kisebbségi osztály. Utóbbit a legfiatalabb színjátszók adták elő, akik még diákok, de nagyon tehetségesek. A jelenetek szereplői: Bódis Károly, Gecse Ibolya, Gulyás Alíz, Hajas- Schmotzer Anett Horváth Sándor, Kiss Imre, Kocsis Alexa, Koppányi Zsolt, Kovács Mihály, Makkai Márk, Rácz Barna, Szabó Péter, Szegedi Kiss Gyöngyi, Szabó Ibolya, Szebeni Márta, Szoboszlai Margit, Szőke Anna, Szőke Ferenc, Tomuța Renátó. A súgó feladatát Marosi Judit, a hangosítását Szarvadi Barna vállalta magára. A Horváth- Demeter duó, a Nótacsokor, melyben a zenét Tóth Dániel harmonikás biztosította, és Horváth Sándor viccekkel tűzdelt konferálása tette teljessé az idei kabarét. A nyíltszíni, a jelenetek utáni és a végső vastapsból egyértelműen kiderül, hogy a margittai kabaré sikere töretlen, szereti és igényli a közönség. Ezen oknál fogva a kabaré folytatódni fog az elkövetkező években mindaddig, ameddig a közönség „vevő” lesz rá. – mondták a HJT színjátszói. A műsor idén is ingyenes volt, és ezután sem fognak ezen változtatni. Ez úton is köszönetet mondanak a közönségnek az urnába elhelyezett adományokért.

A margittai városnapok alkalmából a kulturális programok keretében mutatták be nagy sikerrel a kabaré előadást, felvételünkön az amatőr színjátszó csoport tagjai. Fotók: Tímár Zoltán

Vendégek

Az előadást megtisztelték jelenlétükkel Berettyóújfalu és Kiskőrös városok küldöttségei, valamint a budapesti, debreceni sárvári és hajdúbagosi vendégek az anyaországból. A Debrecenből érkező Szoboszlai Endre a Hajdú-Bihar megyei Huszárhagyomány-őrző Egyesület alelnöke egyesülete nevében okleveleket adott át színjátszóknak. Cseke Attila megyei RMDSZ elnök/szenátor és Pocsaly Zoltán polgármester állandó vendégei az előadásnak. Gratuláltak, köszönetet mondtak és további sikeres munkát kívántak.

 

Szőke Ferenc

Címkék: ,