Tordán sem akar magyar koalíciót az RMDSZ

Tordán sem akar magyar koalíciót az RMDSZ
A tordai RMDSZ is elutasította az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének magyar összefogásra vonatkozó kérését. A felek csütörtökön, április 26-án délután ültek le tárgyalni.

 

A Józsa István Örs elnök vezette tordai Néppárt a közös tanácsosi lista második helyét kérte, míg a listavezető pozíciót és az összefogással valószínűleg befutónak számító harmadik helyet az RMDSZ-nek ajánlotta. Az RMDSZ sajátos egység-értelmezése azonban a már nyilvánosságra hozott, kizárólag RMDSZ-es neveket tartalmazó tanácsosi lista külső támogatását feltételezte, amibe a helyi Néppárt nem egyezett bele.

A 2008-as választásokon a mintegy ötezer főnyi tordai magyarságból mindössze 1300-an pecsételtek az RMDSZ jelöltjeire, a tordai Néppárt az elmaradó szavazók mozgósítását tűzte ki céljául, ezért tartotta fontosnak az önkormányzati választásokon való indulást. Józsa István Örs április 23-án nyílt levélben kérte a helyi összefogást. „Bízok benne, hogy belátja: a helyi összefogásunk révén Önök csak nyerhetnek – ahogyan egyébként mi is. A legnagyobb nyertes azonban így pont az a magyar közösség lehet, aki érezhetően elvárja a koalíciót, és el akarja kerülni szavazataink megoszlását” – írta akkor a Néppárt helyi vezetője. A csütörtöki fejlemények nyomán az Erdélyi Magyar Néppárt támogatói és szavazói képviseletének érdekében saját tanácsosi listát kénytelen indítani. A tordai magyarságnak jelenleg két tanácsosa van a helyi testületben.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye