Töprengő – matematikai verseny Bihardiószegen

Töprengő – matematikai verseny Bihardiószegen
Bihar megye – “A matematika a kulcs és az ajtó a tudományokhoz.” Galileo Galilei örökérvényű szavai mottóvá váltak április 3-án a diószegi kisiskolában, ahol matematikai versenyt szerveztek.

Az Iskola másképp elnevezésű tanítási hét adott teret az immár másodjára megrendezett Töprengő matematikai versenynek Bihardiószegen. A tanítók közös szervezésében létrejött versenynek fő célja, hogy megszerettesse a matematikát, a versenyhelyzetet a gyerekekkel olyan feladatsorokon keresztül, melyekkel találkoznak a kötelező tananyag részeként is, így biztosítva a hozzáférhetőséget minden nebuló számára. Külön öröm volt, hogy idén már a nagykágyai iskola is csatlakozott a megmérettetéshez, két tanító kíséretében onnan is érkezett néhány ügyes, lelkes kisdiák.

Egy órán át töprengtek

A verseny kezdetekor száz csillogó szempár figyelte a tanítók utasítását, majd közel egy órán át tartott a feszített töprengés. Munkájuk végeztével a gyerekek átsétáltak a kultúrotthonba, ahol a körzeti RMDSZ-nek köszönhetően egy-egy édességcsomag várt rájuk. A verseny egyik alapelve, hogy azonnali visszajelzést biztosítson a résztvevő diákok számára, a felfokozott hangulat záróakkordja legyen az eredmények kihirdetése. A tanítók összehangolt munkájának köszönhetően ez meg is valósult: míg néhányuk mesével, közös énekkel, játékkal tette színesebbé a várakozás perceit, addig a többiek pontozták, rangsorolták a munkákat.

Pozitív visszajelzések

Az eredményhirdetés minden diák arcára mosolyt csalt, köszönhetően az ajándékoknak, melyek egy részét szintén a körzeti RMDSZ ajánlotta fel, és Mados Attila körzeti elnök adta át a négy évfolyam legügyesebb töprengőinek. Teljesítményüket nagy tapssal értékelte a gyereksereg. Az esemény lezárásaként minden gyerek lelkesen fújta nagyra a lufiját, melyen a versenyen átélt élményeit kellett filctollal ábrázolnia. A rendezvény sikerét bizonyítja a rengeteg pozitív visszajelzés a gyerekektől, szülőktől egyaránt, mely a verseny óta folyamatosan érkezik a tanítókhoz, de a szervező pedagógusok is értékes tapasztalatokat szereztek diákjaikról, amelyek iránymutatóként szolgálhatnak a további munkában.

Fazekas Mónika