Tonnányi olaj ömlött a Marosba

Tonnányi olaj ömlött a Marosba
Tonnányi olaj ömlött pénteken a Marosba, miután elrepedt a radnóti (Iernut) hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. A vállalat nem jelentette az incidenst.

A baleset 11-12 óra tájt történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

,,Sajnos a Marosnak ebben az időszakban rendkívül magas a vízhozama, másodpercenként mintegy 180 köbméter, emiatt igen magas a diszperziós sebesség, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen. Lezártuk a hőerőmű ürítőcsatornáit. Úgy becsüljük, hogy egy tonnányi olaj ömölhetett a folyóba” – nyilatkozta Bratanovici.

A szakemberek két abszorbeáló gátat építettek, egyet Marosludas (Luduş), egyet pedig Tövis (Teiuş) magasságában. ,,Valószínű, hogy a hőerőműben sem vették észre a meghibásodást. Sokkal egyszerűbb lett volna, hogyha az abszorbeáló gátat az űrítőcsatornára szerelhettük volna, ahol sokkal kisebb keresztmetszeten sokkal hatékonyabban működtek volna. Tulajdonképpen a környezetszennyezés be nem jelentése kihágásnak számít. Egyelőre megtiltottuk a vízkivételt a Maros alsó szakaszán” – magyarázta az igazgató, aki arra számít, hogy az olaj néhány óra alatt szétoszlik.

Halpusztulásról egyelőre nincs hír.

www.agerpres.ro