ERDON Országos hírek

2008.09.24. 13:08

Finomvegyes: értékelte Románia helyzetét az elnök

<p>Országértékelő beszédet tartott ma a Parlament két házának plénuma előtt az államfő. Traian Basescu szerint van előrehaladás, de sok a negatívum is még.</p>

Két évvel ezelőtt tartott utoljára országértékelő beszédet Traian Basescu elnök, ezúttal pedig a Parlament mandátumának lejárta előtt kért hozzájárulást hasonlóhoz. Meg is kapta a beleegyezést, így ma délelőtt hosszú beszédben elemezte Románia helyzetét. Számos aspektusra kitért, ezek közül csak néhányat emelünk ki, címszavakban: 2015-ig 10-15 %-ra kell csökkenteni az országban a mezőgazdaságból élők arányát; stratégiai cél az euró 2014-es bevezetése; fogy a lakosság, ezt fékezni kell, de fel kell készíteni az országot a népesség elöregedésére; a lakosok egészségi állapotát és az egészségügyi rendszert tekintve Románia utolsók között van az EU-ban; rengeteg agond az európai támogatások elnyerésével és felhasználásával; alapvető lenne egy normális infrastruktúra kialakítása; nem lehet demokráciáról beszélni, amikor az Alkotmánybíróság a politikai szféra döntőbírája lett; nincs jelenleg a kormányzati felelősséget vállalni képes parlamenti többség; védeni kell az állampolgárokat a visszaélésektől, amelyek egyik legsúlyosabb formája a korrupció. Basescu beszéde végén kitért a közelgő választásokra, hangsúlyozva: nem szabad, hogy az ország a kampány idején leálljon, ugyanakkor ő államfőként hajlandó lesz bármilyen olyan kormánnyal együttműködni, amelyik nem kapcsolódik úgymond oligarchákhoz, a gazdaság erejét elszívó érdekcsoportokhoz.

Egy vélemény

Az államfő beszédét természetesen az elnökkel kapcsolatos saját viszonyukhoz mérten kommentálták az egyes pártok. A beszédet végigkövette például Lakatos Péter honatya is, aki lapunknak telefonon elmondta: szerinte az államfő ezzel ellensúlyozni akarta a kormány sikerpropagandáját és a PD-L térvesztését. Hozzátette: „Basescu újra feltalálta Romániát, hiszen 95%-a valós annak amit mondott, de közismert”. Lakatos szerint hiba, hogy az elnök önkritikát viszont nem gyakorolt és a problémák feltárása mellett nem kínált megoldásokat is. A beszédét egyébként bojkottálta a PNL, és a PSD is alig képviseltette magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!