Tömegpánik Mekkában – 300-nál is több halott

Háromszáznál is több áldozata van a szaúdi Mekkához közeli Mina völgyében a zarándokok
között csütörtökön kitört pániknak – jelentették a hatóságok.

A legfrisebb adatok szerint legkevesebb 345 halálos áldozata és majdnem 300 sérültje van a csütörtöki tömegpániknak a mekkai zarándoklaton, Szaúd-Arábiában – közölte a közel-keleti ország egészségügyi minisztere.

A hírek szerint az emberek egyszerűen agyontaposták egymást.

A tömeges pánik annál a hídnál tört ki, amely a gonoszt szimbolizáló három oszlophoz vezet. A hívők minden évben megkövezik ezeket az oszlopokat, hogy megszabaduljanak bűneiktől.

Egyes értesülések szerint a tömegben néhány, mozgó buszokról leeső csomag miatt tört ki a pánik. Többen elbotlottak ugyanis a csomagokban, mások átestek rajtuk az iszonyú zsúfoltságban a hídon. Egy idő után az emberek menekülni próbáltak, de agyontaposták egymást.

A rituálé különösen veszélyes, mivel mindenki azon igyekszik, hogy biztosan eltalálja az oszlopokat, ezért mindenki közelebb akar nyomakodni és a hatalmas tömegben a gyengébbeket és kisebbeket könnyen eltaposhatják.

Az oszlopoknál 2004-ben 251-en haltak meg, 2003-ban 14-en, 2001-ben 35-en, 1998-ban 118-an. A legnagyobb tömegpánikban, amely egy alagútban tört ki, szintén a Mina völgyében 1990-ben, 1426-an haltak meg.