Tomac: Orbán Viktor primitív, sértő, a románokkal és Romániával szemben valósággal lekezelő hozzáállással jött Romániába

Akt.:
Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke
Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke
Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint Klaus Iohannis államfőnek és Viorica Dăncilă miniszterelnöknek reagálnia kéne azokra a kijelentésekre, amelyeket magyar hivatalosságok tettek Tusványoson.

‘Az elmúlt napokban tanúi voltunk, amint a szomszédos állam, Magyarország hivatalosságai, többek közt Orbán Viktor miniszterelnök is kioktattak minket arról, hogy miként kéne bánnunk román állampolgárainkkal. (…) Orbán Viktor primitív, sértő, a románokkal és Romániával szemben valósággal lekezelő hozzáállással jött Romániába. (…) Túllépték a diplomáciai kapcsolatok határvonalát, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre. Megengedhetetlen, hogy a magyar állam hivatalosságaként Romániába látogatva ilyen erős politikai töltetű üzeneteket fogalmazzon meg valaki. Ezért kérjük úgy Klaus Iohannis államfőt, mint Dăncilă kormányfőt, hogy azonnal reagáljanak’ – mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján Tomac.

A PMP elnöke hozzátette, ‘Romániának sikerült tökéletesen integrálnia a magyar közösséget 1990 után’, és a magyar közösség mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges ahhoz, hogy megőrizze sajátosságát és identitását. ‘Éppen ezért úgy véljük, hogy az ilyen nyilatkozatok itt, Románia területén, egy különlegesen fontos évben, a román állam megsértését jelentik’ – mondta Tomac.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .