Tomac Kövesi leváltásáról: Sajnálatos rendelet, de az államfőnek tiszteletben kell tartania az alkotmánybíróság döntéseit

Eugen Tomac
Eugen Tomac
‘Sajnálatosnak’ nevezte Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke Klaus Iohannis döntését az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének leváltásáról, de hozzátette: az államfőnek tiszteletben kell tartania az alkotmánybíróság határozatait.


‘Helyesen kell értelmezni Klaus Iohannis mai rendeletét. Sajnálatos döntés a DNA főügyészének leváltása, de az államfőnek szavatolnia kell a törvények és így az alkotmánybíróság döntéseinek alkalmazását. Az Európai Unióban mindenről lehet tárgyalni, kivéve az alkotmánybíróság döntéseit, tehát az elnök nem tett egyebet, mint tiszteletben tartotta a jogállam egyik alapelvét, míg a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció saját érdekeit szem előtt tartó törvénykezdeményezéseivel egyre távolabb sodorja a polgárokat az igazságszolgáltatástól. Tehát nem a PSD-ALDE-koalíció győzelméről van szó, hanem arról, hogy az államfő kiállt a jogállam mellett, és hozott egy nehéz és sajnálatos döntést’ – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Eugen Tomac. Klaus Iohannis államfő hétfőn írta alá a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész menesztéséről szóló rendeletet.

www.agerpres.ro