Tolvai Reni nyerte a Megasztárt

Tolvai Reni nyerte a Megasztárt
Az est főszereplői négy felvonásban mérték össze tehetségüket, elsőkét Tolvai Renáta állt színpadra. A nagyváradi vadmacska a műsor talán egyik legnagyobb felfedezettje.

A lány, aki hosszú barna hajjal kezdett, majd rövid, dögös vörösként „húzta” a pasikat, végül pedig a fodrászok és stylistok gondos kezeinek köszönhetően egy szőke démon külsejét magára öltve győzött meg mindenkit estéről estére, hogy érdemes 2010 női hangjának címére.

Reni elsőként Christina Aguilera dalával készült, ami igazán az ő műfaja. És ezt ismét bebizonyította. Én ugyan igazi Kökény Attila-rajongónak vallom magam, de amikor ilyen produkciót látok és hallok a nagyváradi lánytól arra gondolok, vajon „melyik ujjamba harapnék” akkor, ha nekem kellene dönteni…

Friderikusz Sándor szerint az előadás a tökéletességet súrolta, szinte azt hitte playback-el a lány. Eszenyi Enikő emlékeztetett, hogy az eredeti énekes az édesapjának énekelte a dalt és Reni most olyan szenvedéllyel tudta átélni ezt, amit csak nagy énekesek tudnak.

Mester Tamás is megelégedettségének adott hangot és átadta barátja és zenésztársa üzenetét: Ganxsta Zolee Reninek szurkol! Kökény Attilának talán élete utolsó igazi esélye volt a Megasztár tehetségkutató arra, hogy betörjön a magyar zenepiacra.

A többgyermekes édesapa ugyanis már húsz éve foglalkozik zenéléssel, bár leginkább a sokat kritizált „vendéglátós” stílusban. Ez a stílus már a múlté, a sok kritika megtette hatását. Attila egy belevaló, érett férfi képében áll hétről hétre színpadra és bizonyítja, hogy ő a legalkalmasabb arra, hogy a Legenda részeseként övé legyen a 2010-es Év Hangja.

Kökény Attila nem a megszokott rádió- és közönségbarát stílusban énekel, Mester Tamás és Presser Gábor is többször Zámbó Jimmy mulatósához hasonlította az énekest. A kritika azonban hatalmas bók is egyben, hiszen olyan unikum mint Jimmy nem akad minden bokorban.

Akinek van egyénisége, saját stílusa és azt vállalni is meri. Mindehhez pedig olyan muzikalitás és énektehetség társul, amiért a legnagyobbak is fohászkodnak. Attila ennek megfelelve most a verseny során először egy Jimmy-dalt adott elő.

Mester Tamás úgy értékelte, hogy a „Király” biztosan Attilának adta volna át a staféta botot. „Azt mondják Jimmy a király, itt a mega-király” – ez már Eszenyi Enikő véleménye, aki szerint Attila a rekesztés királyának is mondható. Újabb kuriózum: Friderikusz Sándor egyetértett Mesterrel!

Azt mondta: Attila tényleg több érzékhez nyúl a dalokhoz, mint maga Zámbó Jimmy. Megaprodukcióhoz mega érdeklődés társul – ezt már megszokhattuk. Így volt ez 2010-ben is, amikor a szólóénekesek mellett gyermek, és zenakari fomációk is jelentkezhettek.

Közel 20 ezren gondolták úgy: képesek arra, hogy a zsűri szigorú tekintete előtt megállják a helyüket. Aki figyelemmel kísérte a válogató műsorokat is az tudhatja: a húszezerből sok ezernek nagyon nem kellett volna a színpad közelébe menni. Így is születtek azonban negatív-megák, akik közül a legjobbak a döntőben lehetőséget kaptak a fellépésre. Mi nevetünk, ők élvezik, és azt hiszem ez így jó! Az esélyesek és kedvenceik…

Hagyomány a Megasztárban, hogy a fináléban a döntősök eléneklik egyik döntős dalukat. Azt, amelyik az ő kedvencük volt a verseny során. Tolvai Reninek ez a dal Karády Katalin örök érvényű Mindig az a perce volt. Ennek a lánynak szárnyal a hangja az éterben, ezt remélem mindenki hallja! Nagyszerű választás egy nagyszerű énekesnő torkából felcsendülve, Szakcsi Lakatos Róbert elbűvölő zongorakísérete mellett. Reni a verseny kezdete óta szende kislányból egy gyönyörű, fiatal, profi énekesnővé fejlődött.

Rátalált az útra, ahonnan talán már egyedül is képes lesz járni és még tovább fejlődni azért, hogy további csodálatos előadásokkal ajándékozzon meg minket. Presser Gábor szóhoz sem jutott, nem tudta kifejezni azt a csodát, amit a színpadon látott.

Friderikusz megint vicces kedvében volt, mert azt mondta: ha holnap este úgyis ráér a nagyváradi lány, akkor kölcsönadnák egy kicsit őt a másik csatornán futó tehetségkutatóba, mert ott ugye nem maradt női versenyző a döntőre…

Kökény Attilának nagy érvágás volt, hogy el kellett szakadnia családjától a verseny idejére. Az énekes többször is kinyilvánította, hogy mennyire hiányzik neki három csemetéje és persze a felesége is, aki mindenben támogatja őt. A kedvenc dalok versenyében Attila Cserháti Zsuzsa klasszikusát, a Kicsi gyere velem rózsát szedni… kezdetűt választotta. És milyen jól tette! Öröm ezeket a fiatalokat a színpadon látni és újra hallani azokat a dalokat, amelyeket egyszer már csodálatos előadók sikerre vittek. Megszerettük őket, a dalaikat és most általuk új énekeseket kedvelünk meg.

Friderikusznak persze most is feladta a leckét Attila, mert mint bevallotta: összeszedte minden rosszindulatát ma este, hogy valamibe bele tudjon kötni, de nem megy… Egyszerűen nem képes hibát találni a ma esti előadásokban. Presser Gábor is pozitívan bírálta Attila produkcióját, de ő megdorgálta azért, mert egy számára könnyű dalt választott.

Azt tanácsolat neki: időnként állítson magasabb mércét maga elé, mert olyan adottságokkal rendelkezik, amit ki kell hozni magából és meg kell mutatni mindenkinek! A főszereplők mellett ne feledkezzünk meg azokról a versenyzőkről sem, akik a műsor kezdete óta színesítették a döntők palettáját. A 13 döntős lányai álltak most színpadra emlékeztetőül, akik Király Viktorral kiegészülve őrültek meg a színpadon. Voltak ám itt srácok is, akik hétről-hétre megdobogtatták a női szíveket.

Az öt szívtipró – Djordjevic István „Giorgio”, Gusztos Bence, Szeleczki Dávid, Kállay-Saunders András és Csonka Andras – most Rúzsa Magdi oldalán rockerkedhettek kicsit. Micsoda csapat volt ez! Hát kérem: színpadon álltak a jövő új magyar sztárjai, akikkel biztosra veszem, hogy találkozunk még kis hazánk klubjaiban vagy épp színházaiban.

Megasztárok és mega-jelöltek a színpadon

Tolvai Renáta és Molnár Ferenc „Caramel” – két hang, két erős személyiség, két olyan ember, akik valóban egymásra találtak a zenei élet kifutóján. A fellépést megelőző kisfilmben csakis jó dolgokat mondtak egymásról. Caramel például biztos abban, hogy Reninek helye van a döntőben és úgy gondolja, a nagyváradi vadmacska esélyesebb a győzelemre. A korábbi megasztár-győztes azért gondolja így, mert szerinte Tolvai Reni igazi sztáralkat és amit csinál, az világszínvonalú. Renáta pedig bevallotta: sokat gondolt arra, hogy közösen lépjen fel a fiatal énekessel. Mester Tamás bejelentést tett az értékelés közben. Elmondta, hogy ötször annyi szavazatot gyűjtöttek össze arra, hogy magyar előadók énekelhessenek angol nyelven is, mint arra, hogy csakis magyarul hallanák kedvenceiket.

Ennek eredményeképp pedig Andy Vajna filmproducer közreműködésével úgy döntöttek: alkotóközösséget hoznak létre. Egy olyan műhelyt, ahol előzetes regisztráció alapján segítik majd a magyar zenészeket, előadókat, zenekarokat a világhírnév felé jutásban. Azért, hogy végre Magyarországnak is legyen világsztárja! Mikor a hóhért akasztják Amikor az ítész nem bír magával, akkor fogja a mikrofonját és a zenekarát, színpadra áll és megmutatja miről beszélt korábban. Kövezzetek meg, én kedvelem Mester előadásmódját és zenéjét, de most mégis úgy éreztem mintha iskolapadban ülnék és vendég előadó érkezett volna hozzánk.

Mester Tamás fellépett, megmutatta, jó volt, de ez a műsor szerintem nem a zsűritagok magamutogatásáról szól. Ők már bizonyítottak. Nem kell nekik ingyen reklám. Tóth Vera 2004-ben egyértelmű győztese volt az első Megasztárnak. Ő volt a legjobb énekes, és az azóta eltelt években is bizonyította, hogy megállja a helyét a magyar zenei élet piacán. Külsőleg és belsőleg is állandóan fejlődik, megújul, és most egy másik megasztárosnak segít, hogy megvalósíthassa álmait. Tóth Vera Kökény Attilával és cigányzenei kísérettel kiegészülve egy ikonikus nótát, Seres Rezső Szomorú vasárnapját adta elő. Jó volt azt megélni, hogy végre nem arra kellett figyelni, mikor énekli le egyik a másikat, ahogy mega duetteknél többnyire lenni szokott. Itt két egyenrangú, kétségtelenül fantasztikus énekes énekelt együtt, nem kellett úgy nézni a produkciót, mint egy versenyt. Mert nem az volt.

Nem versenyelőadás, hanem egy profi duett. Ami még nem volt! Ötödik alkalommal indult útjára a Legenda, hogy 2010-ben is megtalálják az Év Hangját. Szériáról szériára egyre több meglepetést vonultatnak fel az adásokban, de ilyen még nem volt! A korábbi tehetségkutatók döntőseinek nagy része egy színpadon mutatta meg egy Presser-egyveleggel, most hol tart. Ki hinné, hogy a Sugarloaf-os Dér Heni is itt kezdte? De persze láttunk olyan arcokat is, akik már csak arcok, mert nevet vagy dalt már nem tudnánk hozzájuk társítani…

A Megasztár egy ugródeszka

A legjobbak hatalmasra repülnek, de ott maradni is tudni kell. A kevésbé jók is lehetőségeket kapnak, de nem mindenkinek sikerül élni is azokkal. Az elkövetkező időszakban meglátjuk, Kökény Attila és Tolvai Reni melyik táborba kerül majd, de ha az érzékeim nem csalnak, akkor hallunk még róluk és nem felejtjük el a nevüket egykönnyen! Riválisok egymás mellett párbajoznak Négy körben „vizsgáznak” ma este a döntősök, háromszor már színpadra álltak idáig. A végső, igazi megmérettetés még csak most jön, amikor Tolvai Renáta és Kökény Attila közösen adnak elő egy számot. A Megasztár történelem legizgalmasabb döntőjének lehetünk szemtanúi véleményem szerint. Soha ilyen színvonal, ennyi tehetséges fiatal nem állt még a tehetségkutató színpadán. És most a két legjobb, legtehetségesebb, legéletrevalóbb énekes párbajozik egymással, egymás ellen… Caruso – ezt énekelték ők, a győztesek.

Mert akik így énekelnek, azoknak nem számít az a néhány szavazat, ami el fogja dönteni a versenyt. Mester Tamás az előadás után segítségét ajánlotta fel az előadóknak a jövőre vonatkozóan és azt mondta: ő boldog lenne, ha két arany mikrofont adhatnának oda ma este. Friderikusz pedig annak örül, hogy most nem nekik kell dönteni.

Egyébként meg sürgeti, hogy a csatorna rendezzen egy Gigasztár produkciót, ahol az eddigi megasztárok mérhetik össze tudásukat. Presser Gábor elfűrészelné azt a bizonyos mikrofont, mert szerinte az az 50-50 százalék a valós és a reális, ahol Attila és Reni álltak a produkció előtt, és után is. Néhány perc, és lezárult a szavazás. Ez azt jelenti, hogy most már senki nem módosíthat, megszületett a nézők döntése, ki nyerte a 2010. évi Megasztárt. A vigaszágról a döntős 13-ba került Tolvai Renáta, vagy az egész életét végigzenélő édesapa…

A szavazatok alapján, 2010-ben az Év Hangja lett: Tolvai Renáta! A 2010-es Év Férfihangja: Kökény Attila! Az egyik szemem sír, a másik nevet, ahogy talán egy ország is így van vele. Az arany mikrofon tehát Renié, és vele együtt a lemezszerződés, autó, nyaralás és egy otthon Budapest egyik elit lakóparkjában. Attilának maradnak a csodálatos emlékek és a remény, hogy álmai a második helyezés ellenére is valóra válnak majd. Mi ezt kívánjuk neki, és Reninek is most a Megasztár utolsó pillanataiban!

(www.zene.hu)