„Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot!”

A kezdeményezés népszerűsítéséhez számos pedagógus csatlakozott
A kezdeményezés népszerűsítéséhez számos pedagógus csatlakozott
Az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület tavaly indította azt a kezdeményezést, melynek lényege, hogy a közösségi médiát felhasználva ünnepeljék meg az anyanyelvet február 21-én.

Tegnap tartott sajtótájékoztatót a nagyváradi 11-es számú iskolában Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke, Perecz-Simó Annamária, a Diákokért Egyesület elnöke és Nagy Pető Réka óvónő (34-es óvoda). A tájékoztatón elhangzott: 1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította, mellyel az ENSZ fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.

Tavaly a két egyesület hagyományteremtő szándékkal szervezett közös tevékenységet más óvodákkal, iskolákkal, ezt idén folytatni fogják, megyei szinten. A program, felhívás lényege az, hogy a gyermekek közösen, vagy akár egyénileg magyar nyelvű mondókát, verset mondjanak el, erről a pedagógusok, szülők videófelvételt készítsenek, vagy jelentkezzenek be élőben Facebookon, és a videón jelöljék meg valamelyik (vagy mindkét) egyesület közösségi oldalát, így ünnepelve az édes anyanyelvet. „Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot!” – hangzott el a tájékoztatón. A programot örömmel felkarolta dr. Pető Csilla is, a Bihar megyei óvodai és elemi oktatásért felelős tanfelügyelő.

Mondóka és versrészlet

A sajtótájékoztatón egy mondókát ajánlott Nagy Pető Réka az óvodások számára, a 34-es számú óvodában ezzel készülnek: „Gyerekek, gyerekek, / szeretik a perecet. / Sósat, sósat, / jó ropogósat. / Aki vesz, annak lesz, / aki nem vesz, éhes lesz.” A 11-es iskola tanítónői Török Elemér Köszönet mindenért neked című verséből választottak egy részletet, ez fog elhangzani az iskolájukban február 21-én: „Anyanyelvem, / te édes-keserű, / szépen zengő / arany hegedű, / anyánk ajkán / drága ének: / köszönet / mindenért néked!” Az idézett mondóka és vers csupán irányt mutató jellegű, bármilyen más mondókával, versrészlettel, verssel, gyermekdallal készülhetnek a gyermekek, pedagógusok, szülők. Tavaly többen a magyar nyelvet, anyanyelvet bemutató, népszerűsítő rajzokat készítettek és töltötték fel, mások bábszínházból jelentkeztek be élőben, mindezekkel szintén az anyanyelvet ünnepelték.

Törő Enikő