Tolerancia a börtönben is

Tolerancia a börtönben is
Szatmárnémeti — November 16. a Tolerancia Nemzetközi Napja. A Szatmárnémeti Börtön szociális tanácsadási és oktatási részlege programokat szervezett a fogvatartottak számára.

Az ENSZ 1995-re hírdette meg a Tolerancia (a türelmesség, elfogadókészség) Évét, s azóta november 16-án emlékezünk meg a Tolerancia Nemzetközi Napjáról.

A Tolerancia Napjának alkalmából kétnapos programot szervezett a rabok számára a börtön szociális tanácsadási és oktatási részlege. A csütörtöki nap folyamán szórólapokat és információs anyagokat kaptak a fogvatartottak. A tegnapi nap folyamán pedig, az intézményen belül működő rádió adásában a multikulturalitásról, az együttműködésről és a toleranciáról szóló műsort hallgathattak a börtön lakói. Ezen kívül, egy rövidfilm vetítésére is sorkerült, a romák, magyarok és románok specifikus szokásairól — tájékoztatta lapunkat Kozma Engela, a börtön pszichológusa.

Másság

Kozma Angela elmondta lapunknak, hogy rendkívül fontos a fogvatartottak figyelmét a tolerancia irányába terelni. Ez egyébként, nem csak a fogvatartottak, hanem az egész társadalom számára fontos lenne, mivel nagyon sokan nem tudatosítják, hogy a másság nem rosszabb vagy jobb, csak egyszerűen más. A börtönben nagyon sok a szociálisan sérült ember, ezért fokozottan kell figyelni erre. A Tolerancia Nemzetközi Napja alkalmából szervezett programok egytől egyig erre irányulnak — magyarázta Kozma Angela pszochológus.

A börtön szociális tanácsadási és oktatási részlege „tréninget” is szervezett a fogvatartottak számára, ahol a játékban résztvevők csoportokra voltak osztva, a különböző csoportok pedig, elképzelt nemzetekhez tartoztak, roppan eltérő szokásokkal. A gyakorlat lényege az volt, hogy betartva a játékszabályokat, hogyan tudnak egymással kommunikálni a különböző „nemzetekhez” tartozók. A játék végén mindenki levonjhatja a tanulságot saját maga számára. Az egymás elfogadására való nevelés természetesen, nem meríthető ki egy vagy két nap alatt, de felhívja az emberek figyelmét és talán elindít bennük valamit — mondta el lapunknak Kozma.