Tőlünk kevesen vándorolnak

Bihar megye – Országos szinten komoly méreteket kezd ölteni az egészségügyi alkalmazottak kivándorlása. Bihar megyében épp csak elkezdődött a folyamat.

Központi sajtóban megjelent hírek szerint a megyei közegészségügyi hatóságok igazgatóinak többsége azt nyilatkozta, hogy gondokat okoz az egészségügyi alkalmazottak kivándorlása. Ezáltal az egészségügyi ellátás minősége is csökkent. Az egsészségügyi minisztérium támogatásával készült felmérések szerint az idén 2288 egészségügyi alkalmazott ment ki külföldre dolgozni, közülük 339 orvos, 1835 asszisztens, a többiek pedig más kategóriákhoz tartoznak.

Akkut hiány

Viorel Rotila, az orvosokat tömörítő Solidaritatea Sanitara szakszervezeti szövetség elnöke szerint súlyos a helyzet, a megyék 43 százalékában már akkut személyzethiánnyal küszködnek az egészségügyi intézmények. Már vannak olyan kórházak, ahol nincsenek intenzív terápiás szakértők és pszichiáterek, másutt nagyon kevés a háziorvos, a gyermekgyógyász, a járványügyi szakértő. Ez év eleje óta több mint négyezer orvos igényelte a tanulmányaik külföldön történő elismeréséhez szükséges iratokat az egészségügyminisztériumnál.

Nálunk jobb

Megyénkben egyelőre nem aggasztó a helyzet. Dorel Tart, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője elmondta: egyetlen olyan esetről sem tud, hogy Bihar megyei kórházak alkalmazottai kivándoroltak volna. A helyzet nem jobb, s nem rosszabb, mint korábban – kevés a pszichiáter és a tüdőgyógyász, de újkeletű orvos- vagy asszisztenshiány nincs.

Az Orvosi Asszisztensek és Bábák megyei Egyesületénél az idén mindössze 43 személy igényelt tanulmányaikat igazoló okiratot, tudtuk meg Iuliana Busuioc elnöktől. Ez egyelőre nem sok, de számuk valószínűleg nőni fog – hiszen mind az EU-tagországokban, mind az Egyesült Államokban vagy Kanadában sokkal jobb körülményeket biztosítanak számukra, mint itt, tette hozzá. Az egyesület vezetője szerint Bihar megyében – más megyéktől eltérően – az egészségügyi középkáderek megkapták az összes, törvényesen járó juttatást, ez lehet az oka, hogy egyelőre nem öltött méreteket a kivándorlás.

Neumann Andrea