Tökjó Délután volt

Tökjó Délután volt
Hagyomány, hogy az ősz beköszöntét tökfaragó versennyel és egyéb mulatságokkal ünneplik a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. Ezúttal is jól szórakoztak kicsik-nagyok.

Akárcsak az elmúlt években, a Tökjó Délutánt Bán Imola és Márton Katalin tanárnők segítségével a diáktanács szervezte az V-VIII osztályosok számára, mondta el Szegedi Dávid, a diáktanács vezetője. Református egyházi iskolaként nem ünnepelhetnek Halloweent, de az őszt igen, hasonló keretek között, úgy, hogy mindenki jól érezze magát, tette hozzá a diáktanács vezetője.

A kilenc, általános iskolásokból álló csapat tagjai serényen kezdtek neki a tökfaragáshoz, s közben rímfaragás is zajlott, az őszhöz kapcsolódó verssorokat a díszterem falára rögzített, falevél formájú papírlapokra írhatták. Mind e közben a diákok őszt megörökítő fotóit vetítették le, s ezeket – akárcsak a kifaragott tököket, valamint a verseket – négytagú zsűri (Zsiros Anikó igazgató, Fazekas Tibor aligazgató, valamint Aszalós Ágnes és Szabó Zsuzsanna tanárnő) értékelte.

Közben az iskola alagsorában nagyban sütötték az „eszkimó-lángosokat” Csűry Ágnes, Kovács Klára és Németh Abigél tanárok. Mint megtudtuk, azért eszkimó lángos, mert hidegben kel meg a tésztája, s a 250 lángoshoz egyebek mellett hét kilogramm lisztet, másfél liter tejet és három „vödör” tejfölt használtak fel. Miután megsült a lángos, tejföl és sajt került rá vastag rétegben. De emellett sült tököt, pattogatott kukoricát is ehettek a résztvevők, s forró tea is volt bőven.

Játékok is zajlottak – „töknevelde”, illetve a „tökszter” amely a twister játéknak az ünnepséghez alakított változata.

A rendezvényt a Communitas Alapítvány és a szülőbizottság támogatásával szervezték meg, a nyertes diákok-diákcsapatok pedig egy cég jóvoltából ajándékokat is kaptak.