Tokióban vendégszerepel a Kolozsvári Magyar Színház

Fotó: Bíró István
Fotó: Bíró István
A Hedda Gabler című, Andrei Șerban által rendezett nagysikerű előadással vendégszerepel december 10-11.-én Tokióban a Kolozsvári Magyar Színház.

A társulat első alkalommal kapott meghívást a Tokiói Nemzetközi Ibsen Fesztiválra – tudható meg az intézmény sajtóközleményéből. A vendégjáték megvalósítását a Román Kulturális Intézet támogatása tette lehetővé.

A találkozó programjában három különböző Hedda Gabler előadás mellett három A nép ellensége- feldolgozás szerepel Norvégiából, Belgiumból, valamint Japánból. Mitsuya Mori, a fesztivál művészeti igazgatója szerint a rendezvény célja a kortárs világszínház legjobbnak ítélt Ibsen előadásain keresztül látleletet nyújtani korunk társadalmáról. A találkozó központi témája: Ibsen most.

Andrei Șerban rendező így nyilatkozott a 2012 januárjában bemutatott előadásról: „egy olyan világban, ahol gazdasági válság van, ahol másról sincs szó, mint a pénz által történő szabadulásról, ahol az emberek a társadalmi státusz elvesztésének a félelmében élnek, ahol mindent az anyagi érdekek határoznak meg, ahonnan hiányzik a szeretet, a házastársi kapcsolatok pedig katasztrofálisak, a szereplők számára nem marad más hátra, mint ezekben az ál-értékekben keresni az élet értelmét. A mai ember tükörképei ők, a beteljesületlen emberi teljesítőképesség drámáját mutatják fel. A darab kérdése: lehet-e élni ideálok nélkül.”

Az előadás főszerepét Kézdi Imola játssza, a szereposztás tagjai: Bogdán Zsolt, Pethő Anikó, Hatházi András, Szűcs Ervin, Varga Csilla, Csutak Réka. Az előadás megvalósításában a rendező alkotótársai voltak: Carmencita Brojboiu, díszlet- és jelmeztervező, Daniela Dima, a rendező munkatársa, Bíró Eszter dramaturg.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,