Tőkésék a választásról – „nincs más választásunk…”

Akt.:
Csomortányi István, Tőkés László és Szilágyi Zsolt a nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Csomortányi István, Tőkés László és Szilágyi Zsolt a nagyváradi sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
A Várad-Szentmárton referendum a törvénytelenség gyanúját veti fel, a szavazók már csak statiszták, hangzott el az EMNP és az EMNT keddi sajtótájékoztatóján. Tőkés László a Váradszentmárton bekebelezésére irányuló nagypolitikai projektet eleve elhibázottnak tartja.

Orrba verték az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjét Alsólugason, kórházba is került, meg is kellett műteni – erről is beszámolt kedden az EMNP és a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös sajtótájékoztatóján Csomortányi István, az EMNP megyei elnöke és megyei tanácsosi jelöltlistájának vezetője. Azt mondta, a településen a megfélemlítések miatt az utolsó pillanatban vissza is léptek jelöltjeik, és akit megütöttek, az is épp jelöltsége miatt kapott. Csomortányi hozzátette: „úgymond ismeretlenek megyeszerte rongálják, tépkedik plakátjainkat is, bár nem ismeretlenek, mert tudjuk, kik”. Úgy fogalmazott: „Az RMDSZ képtelen becsületesen kampányolni, a megfélemlítéseken kívül az ő jelöltjeik mindenféle koncerteken és más rendezvényeken villognak, sőt, a váradi majálisukat képesek voltak május 1-ről május 28-ra kitolni, csak azért, hogy az önkormányzati voksolás előtt ott is kampányolhassanak. Közben minden eszközzel próbálják az EMNP-t akadályozni.” Ugyanakkor az EMNP a megyében 4 településen az RMDSZ jelöltjét támogatja, ahol helyi szinten meg tudtak egyezni (erről már részletesebben írtunk), míg fordított helyzet egyetlenegy sincs.

A voksolással összekapcsolt váradi referendumról, amely Szentmárton bekebelezéséről szól, elmondta: „az a fura helyzet állt elő, hogy most a PSD védi a törvényességet, annak a Dragnea pártelnöknek a révén, aki közben fél lábbal a börtönben van”. Ugyanis a PSD-vezér Livu Dragnea óvást emelt az ellen a sürgősségi kormányrendelet ellen, amely lehetővé teszi a mostani referendumot is, az önkormányzati választással egy időben. Csomortányi arra is felhívta a figyelmet, hogy a népszavazásról való váradi városi tanácsi döntés gyanús: „a tanácsosok egy részét megvették, ugyanis 4-en nem mentek el a döntő ülésre, 2 RMDSZ-es és 2 PSD-s tanácsos hiányzott, márpedig ha ott lettek volna, és 1 PNL-s hiányzik, akkor könnyedén bukhatott volna a referendumról szóló döntés”.

Sógor-komaságok

Tőkés László elmondta: gyanús összefonódások vannak, ugyanis nemrég értesültek arról, hogy az RMDSZ-szel paktáló Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, Biró Zsolt az RMDSZ-es Biró Rozália férjének unokatestvére (Biró Rozália a férje után Biró). Azt is elmondta: nem igaz, hogy megújulás lenne az RMDSZ itteni jelöltjeinek körében, hiszen bár ismeretlen neveket is felvettek befutó helyekre, azok az eddigi vezetők emberei. Példaként jelezte: „A korrupciós büntetőper alatt álló Kiss Sándor volt titkárnője is a befutó helyre tett jelöltek között van Váradon, akárcsak Lakatos Péter lánya és Pető Csilla lánya. Ez semmiképp nem megújulás, sőt pont az eddigiek állnak a háttérben.” Szerinte az RMDSZ megyei tanácselnök jelöltje, Pásztor Sándor, és váradi polgármesterjelöltje, Huszár István sem hiteles, mivel „bár egészen szimpatikusak, mögöttük is az itteni RMDSZ eddigi vezéralakjai vannak”.

Támogatás

Tőkés László EMNT-elnök jelezte: ők mindenképp az EMNP-t támogatják a választáson. Ugyanakkor a Váradszentmárton bekebelezésére irányuló nagypolitikai projektet eleve elhibázottnak, a helyi népszavazás kikényszerítését pedig önkényesnek és demokráciaellenesnek tartja. Ami az önkormányzati voksolást illeti, kifejtette: „Kudarcos politikájának választási kudarccal fenyegető következményeitől megijedve, a bihari RMDSZ tanácsosi listáira ugyan új arcokat helyezett fel, a háttérben azonban ugyanaz a nemzetidegen és korrupt vezérkar húzódik meg – élén Kiss Sándor megyei vagy Szabó Ödön megyei ügyvezető elnökökkel. Pásztor Sándor megyei és Huszár István városi listavezetők kevésbé megkopott helyi közszereplőkként aligha képesek feledtetni politikai gazdáikat, mint ahogyan egyes friss arcú, fiatal jelöltek is szüleiket, a régi gárda tagjait juttatják eszünkbe. Az RMDSZ mesterségesen felturbózott nőügyi politikájának vezetőjeként Biró Rozália sem tudja semmissé tenni a megyei RMDSZ korrupciós ügyeiben vállalt cinkosságát. Változatlan háttérrel aligha képzelhetők el érdemi változások, mint ahogyan a Biró és Kiss, illetve a Biró Rozália és Biró Zsolt MPP-elnök közötti családi összefonódások sem túlságosan bizalomgerjesztők.”

Bemutatott egy fotót is, amin Kelemen Hunor és Szabó Ödön látható Pásztor és Huszár társaságában – és ez Tőkés szerint országossá szélesíti az összefüggéseket.

Hozzátette: „Szintén a régi hatalom átmentését szolgálja a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek az RMDSZ-be való kooptálása. Jobb sorsra érdemes egyházkerületünk átesett a ló másik oldalára, és vált pártegyházzá, melynek püspökhelyettese egy személyben a Bihar Megyei Tanács tagja, és amely egyházi pártgyűlésen próbálja hívei szavazatait angróban eladni Kelemen Hunor pártelnöknek, valamint Biró Rozáliának, a Szövetségi Képviselő Tanács elnökének.” Tőkés szerint a választás szabadságát beárnyékolja az esélybeli egyenlőtlenség és a pénz hatalma. Megfogalmazta: „Ennek ellenére nincs más választásunk. A lehetetlent is meg kell próbálnunk. Valós érdekeinket képviselve meggyőzni a választópolgárokat, hogy ne engedjék félrevezettetni, becsapatni vagy megvásároltatni magukat, hanem az Erdélyi Magyar Néppártra adják szavazataikat.”

Országosan

Szilágyi Zsolt, az EMNP országos elnöke elmondta: összesen majdnem 2000 jelöltjük van, 77 polgármesterjelölt, 12 megyében, 7 megyei lista, plusz a helyi tanácsosjelölti listákon szereplők. A váradi referendumról ő azt nyilatkozta: a harmadszorra ismétlődő szavaztatás illegális és illegitim, a szavazók pedig statisztának érzik már magukat ebben a játszmában. Ami mire is megy ki? Szilágyi szerint magánvagyonok gyarapítására, ugyanis hozzátette: „egyes érdekcsoportoknak jó, ha váradi beltelkekké válnak a szentmártoni területek”, ők nyomják az egész csatlakozást.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .