Tőkés: Tibet ügye segítheti a magyar autonómiatörekvéseket

Tőkés: Tibet ügye segítheti a magyar autonómiatörekvéseket
A tibeti helyzet és a koszovói rendezés is segítheti a magyar autonómiatörekvéseket, a két eset azt bizonyítja, hogy nemzetköziesíteni kell az önrendelkezés kérdését – mondta Tőkés László, erdélyi református püspök, EP-képviselő hétfőn Budapesten az MTI-nek.

 ”Mind a két eset azt bizonyítja számomra, hogy a kisebbségi kérdést nemzetköziesíteni kell. Az erdélyi magyar ügy nem Románia belügye, hanem egy nemzetközileg fontos ügy” – mondta Tőkés László Gál Kinga néppárti EP-képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján az MTI-nek.
    Tőkés László szerint Tibet és Koszovó is mintaértékű eset. A kárpát-medencei magyarok ügyét egyfajta Ahtisaari-terv keretében lehetne rendezni – tette hozzá.
    A képviselő kiemelte: több esetben az erőszakos cselekmények vezettek el a megoldás megtalálásáig. Mi erdélyiek békés úton, jogi úton, nemzetközi összefogással keressük a megoldást. De úgy látszik, hogy a világ csak akkor figyel oda igazából egy ügyre, ha vér folyik. Mi nem szeretnénk oda jutni – húzta alá a képviselő.
    Abban Tőkés László és Gál Kinga is egyetértett, hogy a koszovói helyzet megnehezíti a kisebbségi kérdések rendezését az uniós intézményekben.
    Gál Kinga szerint azok az országok, amelyek nem akarják elfogadni Koszovó függetlenségét,  kifejezetten félnek minden, kisebbségekre vonatkozó utalástól. A visszalépés mindegyik uniós intézményben megfigyelhető – tette hozzá.
    ”Visszagubózás” tapasztalható: egyes országok ismét azt hangsúlyozzák, hogy a kisebbségek ügye belügy. Ez szembemegy az uniós alapelvekkel – hangsúlyozta Gál Kinga.
    Mindez nem hat pozitívan a magyar autonómiatörekvésekre sem – mutatott rá a néppárti képviselő.
    Gál Kinga kiemelte: a koszovói szerbeknek adott önrendelkezési jog precedens lehet a kárpát-medencei magyar közösségek számára.
    Tőkés László múlt szerdán jelentette be, hogy Európai Szabad Szövetség (EFA), az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lett a tagja az Európai Parlamentben. A független jelöltként tavaly novemberben európai parlamenti képviselővé választott Tőkés eredetileg az Európai Néppárt EP-frakciójába készült – felvételére előzetes ígéreteket is kapott -, de taggá válását a román tagpárt képviselőcsoportja meghiúsította.
    Tőkés László szerint a regionalistákhoz való csatlakozásával megnőtt a magyar képviselők politikai mozgástere, hiszen egy újabb frakcióban van magyar képviselő az Európai Parlamentben.
    A döntés után az európai néppárt magyar delegációja együttműködési megállapodást írt alá Tőkés Lászlóval.