Tőkés nem tart a hibahatártól

Tőkés nem tart a hibahatártól

Az exit poll eredmények közzététele után Tőkés László a nagyváradi kampányközpontjában elmondta, hogy a romániai EP-választások körvonalazódó eredménye reménykedésre jogosít fel, mert győzött a demokrácia.

A versenyhelyzet kedvezett az erdélyi magyarság esélyeinek. Megelégedéssel tölt el, hogy hosszú évek óta tartó csökkenő tendenciát követően megváltozott a magyarok részvételi kedve – mondta Tőkés László, aki az erdélyi magyarság közös győzelmének tekintette az EP-választás eredményét, mert az erdélyi magyarság európaiságról tett tanúbizonyságot a választások során. Tőkés szerint a választás eredménye jelzi, hogy rendszerváltozás indult be a romániai magyarság politikai és közéletében. Szilágyi Zsolt kampányfőnök hozzátette, örülnek annak, hogy a magyarlakta megyékben (kiemelve Hargitát, Kovásznát és Szilágyot) nagy volt a részvételi arány. Tőkés László úgy ítéli meg, hogy több szavazatot kapott annál, semmint hogy megkérdőjeleződjön, hogy EP-mandátumhoz jut a hibahatár miatt.

A referendum kapcsán Tőkés László elmondta, hogy örül az eredménynek, mert véleménye szerint egy személyi bizalmon alapuló választási rendszerre van szükség, amelyben a kisebbségek arányos képviselete is biztosítva van. Ez a mostani eredmény ezt a kérdést nyitva hagyta. Szilágyi Zsolt ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy ez egy üzenet a politikai elitnek arra, hogy egy új választási rendszerre van szükség.

A Tőkés tábor visszafogottan örült

Visszafogott öröm volt tapasztalható vasárnap este Tőkés László nagyváradi kampányközpontjában miután a román kereskedelmi tévécsatornák nyílvánosságra hozták az európai parlamenti választások ún. “exit poll”-jait, annak ellenére, hogy az előrejelzések alapján Tõkés László biztos befutónak számít az EP-be az RMDSZ-szel egyetemben. A püspök pontban 21 órakor jelent meg a kampányközpontban, az eredményhírdetés után kezet fogott a mintegy harminc megjelent érdeklődővel és a sajtó munkatársaival, fogadta a gratulációkat, majd Szilágyi Zolt kampányfőnökkel elvonult egy másik helyiségbe, hogy megfogalmazzák a választások utáni első nyilatkozatot. A exit pollok kihírdetése után mintegy húsz perccel, fél órával jelentek meg ismét, hogy egy első értékelését adják a választásoknak.