Tőkés mindenképpen indul

Tőkés mindenképpen indul
Valamilyen formában Tőkés László indulni fog az idei EP-választásokon, döntöttek hétvégi együttes ülésükön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői.

A Torockón lezajlott ülésről Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke tájékoztatta szerkesztőségünket. Az ülés egyik fő pontja az EP-választások kérdése volt. A tárgyaláson résztvevők megállapodtak abban, hogy Tőkés Lászlónak mindenképpen indulnia kell az idei EP-választáson. Az indítás módja azonban még nem eldöntött kérdés. „Számba vettük a lehetőségeket. Az első számú lehetőség egy koalíciós lista felálítása az RMDSZ-szel, és a listát Tőkés László vezetné. De az RMDSZ nyilatkozataiból olyan jeleket kapunk, illetve a szövetség csúcsvezetése részéről olyan elutasításban volt részünk, hogy egyre halványabb esélyét látjuk annak, hogy koalíciós lista induljon” – fogalmazott a politikus, hozzátéve azonban, hogy még van idő, és ebben a kérdésben az RMDSZ is jobb belátásra térhet az elkövetkező időszakban. Arra a kérdésünkre, hogy egy koalíció megvalósítása érdekében egyeztettek-e a Magyar Polgári Párttal (MPP), illetve a Székely Nemzeti Tanáccsal (SZNT) Zatykó Gyula kifejtette, hogy az MPP az RMDSZ-szel tárgyal, ráadásul elfogadta azt, hogy az MPP jelöltjei az RMDSZ listán induljanak. „Mi ezt nem fogadjuk el, mi koalíciót szeretnénk, főleg azért, mert nem növekszik a bejutási küszöb a koalíciók esetében” – mondta. A politikus hozzátette, hogy az SZNT nem választási aktor, de eldöntheti, hogy támogatja-e vagy sem valamelyik EP választáson részt vevő szervezetet.

További lehetőségek

Zatykó Gyula a továbbiakban kifejtette, hogy további lehetőségként merült fel az, hogy Tőkés László független jelöltként, vagy pedig az EMNP színeiben induljon az EP-választásokon, sőt, kérdésünkre válaszolva Zatykó elárulta, hogy az sem kizárt, hogy Tőkés László a magyarországi Fidesz-listán induljon a választásokon. „Mi abból indulunk ki, hogy Tőkés László volt a legjobb erdélyi képviselő, ezért azt szeretnénk, hogy visszakerüljön az európai parlamentbe. Ezért nincs kizárva a Fidesz-lista sem, hiszen a magyarországi kormánypártnak olyan nyitása volt a kárpát-medencei magyarság felé, hogy ez a lehetőség is belefér” – fogalmazott Zatykó.

Pap István