Tőkés László szerint le kellene mondaniuk az RMDSZ vezetőinek

Tőkés László szerint le kellene mondaniuk az RMDSZ vezetőinek
Tőkés László szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőinek egyetlen demokratikus lehetőségük maradt a Szociálliberális Unió (USL) vezetőivel kötött titkos megállapodás ismertté válása után, mégpedig az, hogy “hogy tisztségükről feltétel nélkül, azonnal lemondjanak”.

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét betöltő európai parlamenti (EP) képviselő az MTI-hez eljuttatott csütörtöki nyilatkozatában nyilvánvalónak találta, hogy “a titkos megállapodás a román néppárti, illetve a magyar nemzeti ellenzék ellenében köttetett”.

Tőkés László arra emlékeztetett, hogy míg az európai néppárti tagsággal rendelkező RMDSZ a néppárt bukaresti kongresszusának a szervezője volt, a szövetség “aktív módon kivette a részét” a néppárti kötődésű államfő “megbuktatására irányuló puccskísérletből”, és “bűnpártoló módon asszisztált a demokratikus állami intézmények bevételét célzó balliberális villámháborúhoz”.

Az EP-képviselő visszásnak tekintette, hogy az RMDSZ a választási kampányban úgy állította be, mintha “a román többséggel szembeni küzdelme indokolná az erdélyi magyarság képviseletének kisajátítását”. Egyfajta “románellenes retorikával riogatta a magyarságot, azt állítván, hogy aki nem az RMDSZ-re voksol – az az ellenséges román pártokra szavaz”.

Tőkés László úgy vélte, az RMDSZ vezetőinek a lemondása beindíthatná a szövetségen belül a tisztulás folyamatát, és megnyithatná a magyar pártok és szervezetek közötti párbeszéd útját.

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .