Tőkés László: őrizni Temesvár szellemét

Tőkés László: őrizni Temesvár szellemét
Kiállt Tőkés László mellett a PKE Szenátusa. Többek között erről is beszámolt csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján maga az érintett, valamint Tolnay István tanügyi tanácsos és Szilágyi Zsolt kabinetfőnök.

A Temesvár szellemiségéhez való visszatérést sürgette, több vonatkozásban is csütörtöki sajtótájékoztatóján Tőkés László. Külön nyilatkozatot is kiadott erről, amelyben úgy véli, Temesvár szellemét hamar megrontották: „Temesvár volt a forradalom elindulásának helyszíne, 1990 márciusában pedig Marosvásárhely lett az ellenforradalmi visszarendeződés kezdetének legmarkánsabb színtere, a bukaresti Egyetem téren át vezető folytatást pedig már ismerjük”. Felhívta a figyelmet: azóta is a magyar kártya bizonyul az egyik leghatékonyabb politikai fegyvernek Romániában. Párhuzam van abban is, hogy annak idején Ceauşescu döntötte romba az országot, a falurombolás tervével akarva betetőzni a pusztító diktatúrát, most pedig a rabló kapitalizmus jegyében kitervelt verespataki bányaberuházással lehetne jellemezni a posztkommunista kormányzást. Kifogásolta azt is, hogy az RMDSZ készséggel megszavazta a büntetőtörvénykönyv módosításait, köztük a szuper mentelmi jogra vonatkozó cikkelyt. „Egykor is voltak, és most is vannak olyan magyar politikai körök és képviselők, akik a mindenkori hatalommal bármi áron képesek megalkudni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a legújabb példa erre a néhai Antal József kormányfő székelyhídi szobrának avatása. Szerinte ez világosan példázza, hogy akik a Gyurcsány-rezsimhez dörgölőztek, most a rendszerváltó miniszterelnök felhasználásával igyekeznek politikai tőkét kovácsolni. Tőkés László szerint magyar vonatkozásban a tényleges rendszerváltást az autonómia kivívása jelentené, egyházi téren pedig kisebbségi egyházaink autonóm szabadságának és hatalomtól való függetlenedésének elérése lehet a cél. Az EP-képviselő megjegyezte: sajnos már a múlté az a szolidaritás és testvériség, amely 24 évvel ezelőtt jellemző volt. Az erősödő magyarellenesség légkörében szükséges a hiteles tájékoztatás, ezért is döntöttek úgy, hogy megjelentetik az angol és magyar nyelvű Transylvanian Monitor kiadványt. Ez a kisebbségi és emberi jogi figyelőszolgálatok által összeállított friss anyagokat tartalmazza a témakörben. Kitért arra is, hogy a rendszerváltást még ma is folytatni kell, vagy még inkább: újabb rendszerváltásra van szükség. Véleménye szerint a példa erre Magyarország lehet, amely 2010 óta jár a megfelelő úton.

Támogatás

Tolnay István, a Partiumi Keresztény Egyetem tanügyi tanácsosa, a nemrég megalakult 1989-es Temesvári Emlékbizottság tagja ismertette a PKE Szenátusának határozatát. Ebben kiállnak Tőkés László mellett az állami kitüntetésével kapcsolatos ügyben. Az iratban úgy fogalmaznak: „Az Egyetemi Tanács mélyen elítéli azokat, akik a Románia Csillaga Érdemrend visszavonása körüli botrányos helyzetet kialakították, némelyek pedig súlyos, igaztalan vádakkal illették egyetemünk elnökét”. A testület reményét fejezi ki, hogy az államfő végül nem vonja vissza a kitüntetést.

Tököli Magdolna