Tőkés László Nagyszalontán

Tőkés László Nagyszalontán
Nagyszalonta – Kampánykörútja során vasárnap Nagyszalontára érkezett Tőkés László, az európai parlamenti képviselőjelölt és kísérete.

A református templomban tartott istentiszteletet követően a városháza nagytermében találkozott támogatóival. A rendezvényen jelen volt Török László polgármester és Illyés Lajos alpolgármester is. A fórumon Hoffmann Rózsa, a magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, Bodó Barna egyetemi tanár, a kisebbségi-szórvány kutatóközpont temesvári igazgatója, valamint Tolnay István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főjegyzője szólalt fel Tőkés László érdekében, majd Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke a vonuló vadlibák példájával érzékeltette az egymás segítő, egymásra figyelő magatartás fontosságát. A felszólalások között Szilágyi Zsolt kampányfelelős osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy Tőkés László – Orbán Viktorhoz, Lezsák Sándorhoz hasonlóan – nemzetben gondolkodik, ezért az Európai Néppárt támogatását bírja, illetve arra is emlékeztetett, hogy 2003-ban Tőkés László volt az, aki közös lista állítására biztatta az RMDSZ vezetését. Ez akkor nem jött létre, az idei évben pedig, mire felajánlották Tőkés Lászlónak a helyet a jelöltek sorában, a statisztikai adatok arra figyelmeztettek, hogy az RMDSZ támogatottsága nem éri el a mandátumhoz jutásra elegendő ötszázalékos szintet. Ezért Tőkés László inkább függetlenként indul, így a szavazatoknak a 2,8 százaléka is elegendő a parlamentbe jutáshoz. E kérdéssel kapcsolatban Tőkés László határozottan elutasította, hogy bűnbakként őt jelöljék meg a magyar egység megbontásában, mondván, nem ő az oka, hogy 3-4 százalék között ingadozik az RMDSZ támogatottsága, és elutasította azt a magatartást, mely szerint ha az szövetségnek nincs esélye a parlamenti mandátumra, akkor Tőkés László se jusson az uniós parlamentbe. Van esély a magyar képviseletre, mondta a püspök, saját személye révén, hiszen függetlenként feleannyi szavazattal is mandátumot szerezhet.

A helyi RMDSZ-elnök

A találkozó második felében a jelenlévők is kérdezhettek, elmondhatták véleményüket. Végezetül Török László polgármester, helyi RMDSZ-elnök kért szót. Miközben emlékeztetett az elmúlt évek nagyszalontai megvalósításaira, két példával szemléltette a kialakult helyzetet. Az egyik példázat azt az esetet említette, amikor egy gyermekért két anya viaskodik – az RMDSZ is inkább elengedi szavazóinak egy részét, mintsem vesztüket okozza. Egyébként, mondta Török László, az RMDSZ olyan, mint egy jármű, mely egyik pontból a másikba kellene érjen. Most halad a jármű, azonban ha szétszedik, kiszerelik a kerekét, már soha nem fog eljutni a célállomásba. A polgármester szavait – az idő rövidségére hivatkozva – Tőkés László többször próbálta megszakítani, majd kifejtette, véleménye szerint „egy ilyen kortesgyűlés nem arra való, hogy RMDSZ-propagandát folytassanak”, de azt elismerte, hogy helyi szinten kiválóan működött az RMDSZ-es városvezetés. Tőkés László végezetül így zárta a hajdúvárosi fórumot: „A szalontai képviselet lehetett jó, de a bukaresti képviselet egészen rossz, és a brüsszeli képviselet szinte nem is létezett. Gratulálok a polgármesternek az itt elért eredményekhez, s hogy a jövőben brüsszeli támogatást is kaphassanak a helyi szervezetek, ezért kérem Istennek segítségét.”

C. Patócs Júlia