Tőkés László csatlakozott az Európai Parlament Európai Szabad Szövetség Frakciójához

Tőkés László csatlakozott az Európai Parlament Európai Szabad Szövetség Frakciójához
Az Európai Szabad Szövetség (EFA) Frakciójának elnöke, Ian Hudghton örömmel üdvözölte Tőkés László európai parlamenti képviselő azon döntését, hogy csatlakozik az Európai Parlament Európai Szabad Szövetség Frakciójához. Tőkés László döntését a frakció mai ülésén hagyták jóvá.

Főtiszteletű Tőkés László püspök 2007 novembere óta a romániai magyarság európai parlamenti képviselője. 1990 óta szolgál a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökeként. Az emberi jogok és a polgári szabadságjogok melletti következetes kiállásáról vált közismertté. Temesvári lelkészként Tőkés László szembekerült Ceausescuval, és az elnyomó rendszer azon igyekezete, hogy eltávolítsa őt temesvári szolgálati helyéről végül az 1989-es romániai forradalomhoz vezetett.

            „Nagy öröm számunkra, hogy Tőkés Lászlót az Európai Szabad Szövetség Frakciójában üdvözölhetjük” – nyilatkozta Ian Hudghton frakcióelnök. „Még csak tavaly november óta európai parlamenti képviselő, de már a romániai magyarság elkötelezett szószólójaként is hírnevet szerzett magának. A romániai diktatúra idején való békés ellenállása széles körben ismert és elismert. Kétségtelen, hogy nagy feladatok várnak rá az Európai Parlamentben is.”

            „Köszönöm, hogy szeretettel fogadtak az Európai Szabad Szövetség Frakciójában.” – mondta Tőkés László. „Újdonsült szövetségünk alapja, hogy fontos célkitűzésük az európai nyelvi és nemzeti kisebbségek védelme, a méltányosság és a társadalmi igazságosság jegyében. Biztos vagyok abban, kölcsönösen javunkra válik, hogy immár az Önök kötelékében folytatom európai parlamenti munkámat a volt közép-kelet-európai kommunista országok, Románia általános jóléte és a Kárpát-medencei magyar kisebbségek érdekében.”

            „Mai bejelentésünket hosszabb távú együttműködésünk előzi meg. Nelly Maes elnökasszony különösen sokat segített a közös gondok európai-szintű napirenden tartásában.” – fűzte hozzá Tőkés László. „Örömmel tekintek a frakciótársaimmal való közös munkálkodás elé, különösképpen az Európai Unió kisebbségpolitikáját illetően. Hadd idézzem Nelly Maest: »Légy flamand, hogy európai lehess«. A romániai magyarokra alkalmazva, a mondás így hangozhat: magyarként lenni európainak.”

            „Őszintén örvendek Tőkés püspök úr döntésének – jelentette ki Nelly Maes. – Évek óta ismerjük egymást, és több ízben dogoztunk már együtt az európai kisebbségek jogainak védelmében. Tőkés püspök úr döntése – amellyel a többi magyar európai parlamenti képviselő is egyetértett – azt jelenti, hogy megújíthatjuk és megerősíthetjük együttműködésünket az Európai Unió kisebbségpolitikájában, frakciónkon belül és mindazon képviselőkkel összefogva, akik egyetértenek célkitűzéseinkkel.”