Tőkés kitüntetése – Az RMDSZ elnöke elfogadhatatlannak tartja az érdemrend visszavonását

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök
Elfogadhatatlannak minősítette Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy bármilyen ürüggyel vissza lehessen vonni Tőkés Lászlótól az 1989-es forradalomban betöltött szerepéért kapott román állami érdemrendet.

A politikus pénteki Facebook-bejegyzésében arra reagált, hogy előző nap Klaus Iohannis államfő bejelentette: megfosztja Tőkés Lászlót a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatától, amellyel a forradalom huszadik évfordulóján, Traian Basescu akkori román elnök tüntette ki a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

“26 évvel később is ugyanolyan értékük van a teljes hazai társadalom számára az akkori bátor tetteknek. Mindannyiunk történelmét nem lehet ilyen módon átírni, újrafogalmazni. Ezért sem értek egyet az érdemrend visszavonásával” – írta a közösségi oldalon az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor 2013-ban is, amikor élénk politikai és médiakampány indult Romániában Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonása érdekében, úgy nyilatkozott, hogy nem szabad senkitől sem megtagadni a szólásszabadságot, amit a román alkotmány szavatol, és nem szabad visszavonni az elismerést “az 1989-es érdemeivel kapcsolatba sem hozható egyéb okok miatt”.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon “védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

(MTI)