Tőkés-forintok a diákoknak

A kisvárdai Tőkés László Alapítvány tevékenysége – legalábbis eddig – az évente kiosztott Tőkés-díj kapcsán került reflektorfénybe.

Tőkés-díj. A Tőkés László Alapítvány díjátadásáról szóló tavalyi  [.doc – 23KB]

Amint az közismert az elismerést a határon túli magyarság érdekében tett erőfeszítésekért kapják az arra érdemesek.

Tavalytól azonban számos határon túli, szülőföldjén magyar iskolába járó diák kap ösztöndíjat a szervezet révén. Mint Lengyel Szabolcs kuratóriumi elnök lapunk érdeklődésére elmondta: 2005-ben több mint nyolcvanan – zömmel Kisvárdáról és környékéről – tettek felajánlást, s ebből húsz ösztöndíjat tudtak kifizetni, míg tizenöt egyházközség tizennyolc, egy egyházközség pedig négy határon túli magyar diák tanulmányait segítette rendszeres havi 5-5 ezer forinttal.

Személyes kapcsolat

– A Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűlése egy évvel ezelőtt – már az ominózus népszavazási eredmény ismeretében – döntött arról, hogy felhívja a gyülekezeteit,: szervezzenek támogató köröket a határainkon túl, szülőföldjükön magyar iskolába járó diákok támogatására – idézte fel a közelmúlt eseményeit a kuratóriumi elnök. – Tavaly októberben körlevelet küldtünk az egyházkerület lelkipásztorainak, akiket arra kértünk, idei terveik előkészítésekor vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy tudnak-e csatlakozni nemzetpolitikai mozgalmunkhoz. Kezdeményezésünk nyitott fülekre talált, ennek révén további ösztöndíjakat tudtunk fizetni.

2005 januárjától a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum és a nagyenyedi Bethlen Gábor Református Kollégium tíz-tíz tanulója kapott havai 5 ezer forintot, míg szeptembertől a nagyenyedi kollégium további hat diákján kívül a szatmárnémeti Református Gimnázium (6), a nagyvárdai Lórántffy Zsuzsanna Református Kollégium (6), a zilahi Wesselényi Gimnázium (5), továbbá Kárpátalján (5) és Kelet-Szlovákiában (5) is tudtunk segíteni fiatalokat. Ha a felajánlások lehetővé teszik szeretnénk eljutni ösztöndíjainkkal Nyugat-Szlovákiába és a Vajdaságba is. Az ösztöndíjas diákjainkkal egyébként közöltük a támogatók nevét és elérhetőségét, így több ízben közvetlen és személyes kapcsolat is kialakult közöttük.

Felajánlási nyilatkozat

A Felajánlási nyilatkozat személyesen is beszerezhető, vagy letölthető a www.tokesalapitvany.freeweb.hu honlapról. A felajánlásokat az alapítvány címére: 4600 Kisvárda, Petőfi u. 14. számra lehet eljuttatni, de kérésre csekket is küldnek. Az alapítvány számlaszáma: 10918001-00000021-82200001. A Tőkés Alapítvány a 45/405-200-as telefonszámon (ez fax száma is egyben) érhető el, valamint a tokesalapitvany@freemail.hu E-mail címen.

– Kovács Bertalan –