Tőkés: bírál, de összefogna

Tőkés: bírál, de összefogna
Rengeteg kivetnivalót lát továbbra is az RMDSZ és az azzal szövetkezők vonalvezetésében Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke – ám ezzel együtt fontosnak tartaná a választási összefogást.

December 5. van, emlékezzünk a Gyurcsány-rezsim által félrevitt népszavazásra, valamint a december 2-i jelképes koccintásra a budapesti Kempinski szállóban Medgyessy és Năstase között – ezzel indította tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóját Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke. Azért tartotta fontosnak ezt felidézni, hogy hozzátegye: szerinte már új korszak van, de nem szabad elfelednünk, hogy nemzeti identitásunkat nem adhatjuk fel, advent kapcsán pedig lobogjon fel bennünk a remény, mert „a helyzet most sem rózsás, de ne csüggedjünk, mert nem is reménytelen”.

Kitért arra is: támogatja a PNL székelyföldi szervezetének felvetését, hogy december 1. a világ románságának ünnepe legyen ezentúl, ne pedig Románia nemzeti ünnepe, mert ez utóbbi sérti a magyarságot. Hasonlóképp Nagyvárad napja sem tud a magyarokéi is lenni, hiszen október 12-ét pont azért nevezték ki Várad napjának, mert akkor szállták meg a várost a román csapatok. Tőkés tehát több tekintetben is egységes és határozott magyar fellépést szorgalmaz az önfeladás ellenében.

Váratlan eljárás

Az itteni magyar belügyekre kitérve ismét azt szorgalmazta, hogy „plurális egység teremtődjék a közelgő EP-választásokra”. Mint ismeretes, az RMDSZ már jelezte, hogy önállóan indul, nem kíván szövetkezni, Tőkésék viszont továbbra is szorgalmaznák a közös indulást. „Ennek legnagyobb akadálya az RMDSZ, amely összetéveszti a nemzeti egységet a pártegységgel. Mi több, most még rá is erősít erre a magatartására. Azt hangsúlyozza, hogy a romániai magyarok többsége őket támogatja, viszont elhallgatja azt a fő tényt, hogy a magyarok 40 százaléka el sem ment szavazni” – mondta. Hozzátette, hogy az RMDSZ ugyanakkor igyekszik a Fidesz kegyeibe férkőzni – mert újabb nagyarányú Fidesz-győzelem körvonalazódik az ottani választásokon –, mivel Kelemen Hunorék így akarnak még több befolyást és pénzt szerezni. Tőkés azt is kiemelte, hogy „az RMDSZ jelenleg monopolhelyzetben van a román állami finanszírozások megszerzése terén is”. Ugyanakkor bírálta például a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet, amely szerinte immár annyira kiszolgáltatta magát az RMDSZ-nek, hogy „szinte az RMDSZ egyik platformja lett, annak korrupt képviselőivel tárgyal, olyanokat emel be egyházi posztokra, akik magát az egyházat is meglopták”. Tőkés úgy látja, az RMDSZ részéről aknamunka folyik az egyházon belül is.

Más témára térve a tájékoztatón szintén résztvevő Orbán Mihály bejelentette: Tőkés Lászlónak jelenleg épp egy sokadik ellene indított eljáráson kellene részt vennie. Őket is váratlanul érte ugyanis, hogy a Noua Dreaptă szervezet hazaárulás miatt feljelentést tett Tőkés ellen. Az érintett jelezte: nem tudja, hogy ezúttal úgymond mikor árulta el a hazát, és hozzá van szokva, hogy sokszor vádolják ilyesmivel. Bukarestben épp tegnap kellett volna megjelennie ezen ügy ügyészségi vizsgálatán, de már nem tudott elmenni, mert csak két nappal előbb kapta meg az idézést, ami szokatlanul rövid idő. Emlékeztetett: az igazságszolgáltatás most siet, húzza viszont az időt abban a perben, amelyet az EP-képviselő egy román újságíró ellen indított, aki Tőkés agyonlövésére szólított fel. Hogy miről is szól a mostani feljelentés konkrétan, annak utánajárnak, Tőkés jogi képviselője révén halasztást kért.

Szeghalmi Örs