Tőkés az MPP – Fidesz – viszonyról

A Magyar Polgári Párt (MPP) csak akkor válhat igazából politikai partnerévé a várhatóan rövidesen kormányra kerülő Fidesznek, ha parlamenti szerephez jut Romániában – nyilatkozta Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Az EMNT vezetője az Erdélyi Napló című romániai magyar hetilapnak adott interjút, amelyben arról nyilatkozik, hogy miért támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az MPP együttműködését az őszi romániai parlamenti választásokon. Kifejti: esélyt lát arra, hogy a romániai magyar közéletben politikai rendszerváltozás menjen végbe, ahol az MPP valós alternatívát képviselhet. Tőkés szerint az MPP-nek a nyári helyhatósági választásokon sajnos ezt nem sikerült megvalósítania, mert a székelyföldi régión kívül szerény eredményeket ért el. Ezért tartja fontosnak, hogy az MPP az őszi parlamenti választásokon labdába rúghasson, és egy párt nagykorúságát jelentő parlamenti képviseletre szert tegyen.

“Ha az MPP kimarad a parlamentből, akkor a székelyföldi területeken kívül vagy stagnálni fog, vagy elsorvad” – mondta Tőkés hozzátéve: ha a párttá válás útján nem tud előre lépni, akkor nem lesz képes igazi alternatívát képviselni. Ezért elsődleges célnak tartja, hogy valamilyen kompromisszum révén az MPP bekerüljön a román törvényhozó testületbe, mert a parlamenti részvétel politikai partnerré és alternatívává avatja az MPP-t. “Kárpát-medencei nemzetpolitikai összefüggésben az MPP csak akkor válthat igazából politikai partnerévé a várhatóan rövidesen kormányra kerülő Fidesznek, ha parlamenti szerephez jut, és egy országos párthoz méltó képviseleti rendszert valósít meg a helyhatóságoktól a parlamentig” – nyilatkozta Tőkés.