Tőkés a regionalisták EP-képviselőcsoportjának lesz a tagja

Tőkés a regionalisták EP-képviselőcsoportjának lesz a tagja
Tőkés László református püspök, erdélyi magyar európai parlamenti (EP-) képviselő minden bizonnyal a kisebbségi jogok erősítéséért fellépő Európai Szabad Szövetség (EFA), vagyis az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lesz a tagja – értesült az MTI egybehangzó EP-forrásokból szerdán.

A független jelöltként európai parlamenti képviselővé választott Tőkés eredetileg az Európai Néppárt EP-frakciójába készült – felvételére előzetes ígéreteket is kapott -, de taggá válását a román tagpárt képviselőcsoportja meghiúsította.
Tőkés László a nap folyamán közös sajtótájékoztatót tart Ian Hudghtonnal, az EFA EP-képviselőcsoportjának vezetőjével és a magyar néppárti EP-delegációt vezető Szájer Józseffel.

A fideszes EP-képviselők az elmúlt hónapokban igyekeztek elérni Tőkés felvételét, de az Európai Néppárt frakciójában az a kialakult gyakorlat, hogy csak az nyerhet frakciótagságot, akit a küldő ország néppárti tagpártjának képviselői elfogadnak. A román néppárti EP-képviselők az ugyancsak a néppárthoz tartozó RMDSZ EP-képviselőinek távollétében foglaltak állást Tőkés felvétele ellen.
Az EFA-csoport – az Európai Parlament honlapján olvasható önmeghatározása szerint – Európa “állam nélküli nemzetei, régiói és hátrányos helyzetű kisebbségei” érdekeit képviseli. Az EFA elismert európai szintű párt, és az autonómiatörekvések szószólója az ezt nélkülöző régiók, illetve nemzetek számára. Eddig két skót, egy walesi, egy baszk és egy lettországi orosz EP-képviselő alkotta az európai parlamenti EFA-csoportot. Vezetőjük, Ian Hudghton a Skót Nemzeti Párt politikusa.

Az EFA a – Daniel Cohn-Bendit társelnöklete alatt működő – Zöldek csoportjával közös frakciót alkot az Európai Parlamentben. Vezetőjük, Hudghton a közös frakció első alelnöki tisztét tölti be. A közös frakció kereteket biztosít ahhoz, hogy közösen képviselhető álláspont esetén a két csoportosulás kölcsönösen segítse egymást. Ez azonban – hangsúlyozzák az EFÁ-hoz közeli források – ez nem jelenti az EFA feltétlen igazodását a Zöldek nagyobb létszámú frakciójához, hiszen a Zöldek eléggé vegyes politikai nézeteket jelenítenek meg, és vannak a frakcióban olyan politikusok is, akiket az EFA-csoport túlságosan “balosnak” tekint.