Tőkés: "Én biztos bejutok az Európai Parlamentbe!"

Tőkés: "Én biztos bejutok az Európai Parlamentbe!"
Biztosra veszi választási sikerét Tőkés László, a vasárnapi romániai EP-választások egyedüli független jelöltje. A református püspök csütörtök délután Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva kijelentette: “Én biztos bejutok!

Egyáltalán nem biztos azonban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség választási sikere.” Tőkés szerint neki kétszeres esélye van a mandátumszerzésre, mivel független jelöltként a leadott szavazatoknak mindössze 2,8 százalékát kell megszerezze, míg az RMDSZ – más pártokhoz hasonlóan – el kell érje az öt százalékos küszöböt.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor Toró T. Tibor, RMDSZ-képviselő – aki nyíltan felvállalta a református püspök támogatását – kijelentette: értesülései szerint a választásokat követően szankciókra számíthat szervezete részéről, mivel részt vett Tőkés korteshadjáratában.

Egyébként a kolozsvári Krónika című napilap csütörtöki számában felvetette: a Tőkés kampányában részt vevő személyeknek minden bizonnyal elszámoltatásban lesz részük a választásokat követően. A lap több nevet is megemlít, közöttük a Kovászna megyei Antal Árpád, Tamás Sándor és Garda Dezső képviselőkét.

Az RMDSZ aradi kongresszusán elfogadott alapszabálya egyébként azt is rögzíti, hogy “” szövetséggel szembeni kötelezettség megszegésének minősül, ha egy tag vagy tisztségviselő helyhatósági vagy parlamenti választások során az RMDSZ jelöltjeivel szemben indul, támogatja az ellenjelölteket, vagy az RMDSZ jelöltjeinek nem támogatására buzdít…” A szabályzat szerint a képviselők és szenátorok elleni szankciók a figyelmeztetéstől a kizárásig terjednek.