Tőkeinfúziót kap jövőre a RER

Tőkeinfúziót kap jövőre a RER
Nagyvárad – A RER vezetői szerint jövőre közel 1,3 millió lej értékű tőkeinfúziót kap a nagyváradi köztisztasági vállalat. A helyi önkörmányzat képviselő-testületének eseti bizottsága elemzi az ügyet.

Nagy az esélye annak, hogy 2011-ben 1.290.000 lej értékű tőkeinfúziót kap a váradi RER Ökológiai Szolgáltató Rt., mely pénzösszeg a beruházási tervek újraélesztéséhez szükséges. Mivel az önkormányzat is részvényese a köztisztasági vállalatnak, a Helyi Tanácsnál egy eseti bizottság alakult, melynek tagjai azt elemzik, hogy miként tudnák előteremteni a helyhatóságra eső részt. Florin Cepănariu, a RER vezérigazgatója azt nyilatkozta: a tevékenységük jobbítása érdekében folytatniuk kell a műszaki fejlesztéseket. Ugyanakkor Alfred Remmert főrészvényes átiratot küldött az önkormányzatnak, melyben három változatot javasolt a tőkeinfúzióra. Megitélésében az egyik megoldást az jelentené, ha az önkormányzat hajtana végre úgy tőkeapportot, hogy a részvényesek által birtokolt részvények aránya változatlan maradjon. Ebben az esetben 860 ezer lej pluszkiadás terhelné a városi költségvetést. Egy másik változat szerint a Helyi Tanács és a Piacrendészeti és Közterület-fenntartó Vállalat (RAPAS) nem járulna hozzá a tőkeinjekcióhoz, mely a részvényszázalékuk csökkenéséhez vezetne. Harmadik variánsként az merült fel, hogy lemondanak az infúzióról, viszont a részvényesek közösen felhatalmazzák a céget arra, hogy az elkövetkezendő két évben hitelfelvétellel fedezze a befektetési költségeket.
 
Bizottság alakult
 
Annak érdekében, hogy a legoptimálisabb döntést hozzák, a képviselő-testület tagjai múlt heti gyűlésükön megszavazták, hogy egy eseti bizottságot állítsanak fel. A testületet tagjai Eugenia Borbei, a jogi igazgatóság vezetője, Eduard Florea gazdasági igazgató, Mircea Ghitea műszaki igazgató, valamint Dorin Corcheş, Dan Octavian, Ovidiu Mureşan és Sárközi Zoltán tanácstagok.
Egyébként a RER vezetősége továbbra is kitart amellett, hogy az elfogadott variánstól függetlenül, a tőkeinfúzióra mindenképpen sor kerül majd jövőre, legalábbis az előzetes tárgyalások arra utalnak, hogy egyik érintett sem ellenzi ezt. A társaságnak három fő részvényese van: a RER (60%), a RAPAS (25%) és a helyi önkormányzat (15%).
 
Ciucur Losonczi Antonius