Többezer ellenőrzést végeztek

Nagyvárad – Eddig viszonylag kevés szabálytalanságra derült fény a fűtési segélyt igénylők ellenőrzése nyomán. A részletekről Gáti Gizellát, az ASCO szociális osztályának vezetőjét kérdeztük.

Egy tavalyi rendelet írja elő, hogy a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) munkatársainak az eddigi három százalék helyett a fűtési segélyt igénylők hatvan százalékánál kell szociális ankétot végezniük ellenőrzés gyanánt, tudtuk meg Gáti Gizellától; mivel Nagyváradon mintegy tízezren igényeltek fűtési segélyt tavaly novembertől, a következő fűtési szezonig körülbelül hatezer ankétot kell elvégezniük. A szociális osztály tíz alkalmazottja nem tudná mindezt véghezvinni, úgyhogy bevonták az ASCO szinte minden munkatársát, s igyekeztek úgy intézni, hogy az ellenőrzendő terület minél közelebb essen a lakhelyükhöz.

Bejelentések

December végén fogtak hozzá, s mostanáig mintegy négyezer ankétot végeztek a Bihar megyei Kifzetési és Szociális Felmérési Ügynökség által küldött lista alapján, mondta a szociális osztály vezetője. Az eddigi ellenőrzések nyomán körülbelül 35 esetben szüntették be a segély folyósítását, többnyire elhalálozások miatt: javarészt idős, egyedülálló személyekről van szó, akiknek az esetében nem volt ki értesítse az ASCO-t, tudtuk meg. Néhány esetben elköltöztek az igénylők és a lakhely változtatását nem jelezték; mintegy tizenöt esetben érkeztek bejelentések szomszédoktól, lakótársulásoktól, olykor névtelenül is. Az ASCO ilyenkor köteles helyszíni ellenőrzést végezni. A legtöbb esetben a bejelentés alaptalan volt, s bebizonyosodott, hogy a szóban forgó igénylőnek nincs saját nevére írt autója, vagy több ingatlana, ami miatt jogtalanul kapta volna a fűtési segélyt.

Szabálytalanságok

Néhányszor viszont tényleges szabálytalanságra is fény derült – például egy igénylőről kiderült, hogy a megadott címen szállítási céget működtet, melynek több TIR-kocsi van a tulajdonában.

Az, hogy az ellenőrzések során viszonylag kevés ilyen esetre derült fény, nagyrészt annak tudható be, hogy a legtöbbet már a dossziék átvételekor kiszűrték. Mindebben nagy segítségükre van az a helyi tanácsi határozat, mely leszögezi, hogy a különböző jövedelmekről bizonyító okiratot is kell mellékelni (ezt a törvény amúgy nem írja elő). 2007-ben, amikor ezt bevezették, negyven százalékkal csökkent az igénylők száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Másrészt több száz szabálytalanságot szűrtek ki még a segély odaítélése előtt, úgy, hogy az igénylők adatait összevetették a gazdasági igazgatóságon lévőkkel. Így fény derült azokra az esetekre, amikor az igénylők nevén olyan javak találhatók, melyek kizáró okként szerepelnek (például földterületek, gépkocsik, mezőgazdasági gépek).

Neumann Andrea