Többet fizetünk a hőért februárban

Többet fizetünk a hőért februárban
Utánajártunk: a nagyváradi hőenergia fogyasztók fűtésszámlája azért volt magasabb a vártnál, mert ezúttal nagyobb időszakot számlázott ki a helyi hőszolgáltató vállalat.

Több nagyváradi olvasónk panaszolta, hogy sokkal nagyobb lett a februári fűtésszámlája, mint a januári, noha eddig ez mindig fordítva volt. Olvasóink nem értik, hogyan lehetséges az, hogy egy hosszabb és hidegebb hónapban kevesebbet kellett fizessenek a fűtésért, mint a rövidebb és enyhébb februári hónapban. Csakhogy, mint Dan Creţutól, a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat szóvivőjétől megtudtuk, a kiszámlázott időszak is hosszabb volt ezúttal, ráadásul hidegebb is volt februárban, mint a korábbi hónapokban.

Megcserélték

Dan Creţu kifejtette, hogy januárban 29–30 nap volt a leolvasási időszak, míg februárban 33–34 nap fogyasztását olvasták le. A szóvivő azt mondta, hogy eddig általában úgy volt, hogy januárban volt a leghosszabb leolvasási időszak, ráadásul a hó elején nagyon hideg napok voltak Nagyváradon, és ha ezúttal is januárban olvastak volna le 33 napnyi fogyasztást, akkor nagyon magasak lettek volna a fűtésszámlák. Ezért a fogyasztók védelme érdekében úgy döntött a vállalat, hogy ezúttal megcseréli a januári és februári leolvasási időszak hosszát, és így, mint említettük, januárban 29–30, februárban pedig 33–34 napi fogyasztást olvastak le és számláztak ki. A magasabb februári fűtésszámla másik oka az, folytatta Creţu, hogy míg decemberben és január elején az átlaghőmérséklet 0 Celsius fokhoz közeli értéket mutatott, addig februárban az átlaghőmérséklet –3 Celsius fok volt. Mindezek nyomán a februári hőenergia fogyasztás mintegy 2–3 százalékkal nagyobb volt a januári fogyasztáshoz képest.

A továbbiakban Creţu kifejtette, hogy jelenleg kétféleképpen olvassák le a fogyasztásmérőket: van a távleolvasás, és van a helyszíni fogyasztásmérő leolvasás. Várhatóan júniusra az egész városban bevezetik a távleolvasási rendszert, aminek két következménye is lesz: egyrészt az eddigi hét napról két-három napra csökken a leolvasási időszak, másrészt a leolvasásokat a városban lévő összes fogyasztásmérő esetében minden hónap utolsó napjaira tudják majd időzíteni.

Pap István

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .