Többe kerül az őrzés, mint a rongálás

Fotó: Alexandru Nițescu
Fotó: Alexandru Nițescu
Sajnos mindennapi jelenség Váradon a vandalizmus, mégis kevesebbe kerül kicserélni a megrongált eszközöket, mint 24 órás őrszolgálatot fenntartani a létesítményeknél. A vandálok kedvencei a szemétkukák: ezekből havonta mintegy hetvenet kell cserélni.


Nemrégiben írtunk arról, hogy a nagyváradi vársáncban vandálok pusztításának lámpatestek, információs pannók és az ülőalkalmatosságok farácsai látták a kárát, de még a virágokat is kihúzogatták a tettesek a földből. Angela Lupșea, a váradi vármúzeum igazgatója lapunknak elmondta, már felkértek egy tervezőirodát arra, hogy ellenállóbb ülőalkalmatosságokat és lámpatesteket tervezzen, ugyanakkor javaslatot tesznek arra, hogy az eddigi két őrző posztot emeljék fel a korábbi négyre, hiszen, mint mondta, nem lehet tovább tűrni, hogy folyamatosan megrongálják a vársánc értékeit.

Az egész városban

De sajnos nemcsak a vársáncban, hanem az egész városban ügyködnek a vandál hajlamú, főként fiatalkorú elkövetők. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a vandálok kedvenc akcióterülete a Körös-partnak az Averescu út menti része, de a Szent László és a Decebal hidak közötti rész jobb partja, a Szálka domb környéke, a Nagyvásártér (December 1. park) is kedvelt helyük, továbbá a Hațegului és a Vámház (Sucevei) utcák, illetve más utcákon is történtek rongálások: padokat, információs pannókat, szemétkukákat, hulladéktároló konténereket és iglukat, játszótér-kerítést tettek tönkre, de rövid életűek az aluljárók világítótestei is: ha nem tudják ellopni, akkor széttörik azokat. A vandalizmusból származó kár az idei év első három hónapjában 41.400 lej volt.

A kukák a fő áldozatok

A vandálok kedvencei a szemétkukák: mind a polgármesteri hivatal tájékoztatásából, mind pedig Pálhegyi Zoltánnak, a RER köztisztasági vállalat igazgatójának a szavaiból az derül ki, hogy havonta mintegy hetven szemtétkukát kell kicserélni a városban. Pálhegyi hozzátette, hogy korábbi időszakokkal összehasonlítva nem figyelhető meg növekedés a megrongált szemétkukák számát tekintve. Elárulta, hogy a vállalat minden hónapban elkülönít egy bizonyos összeget a szemétkukák kicserélésére, ezek között vannak már viseltes, tehát a használat miatt rossz állapotban lévő kukák, de zömében olyanok ezek, amelyeket vandálok rongáltak meg. A vandálok egyébként új pusztítási technikákat is kitalálnak, tudtuk meg Pálhegyi Zoltántól: a napokban kigyulladt egy föld alatti szeméttároló iglu, ez csak úgy történhetett meg, hogy valaki szándékosan égő tárgyat dobott bele. Kérdésünkre válaszolva az igazgató hozzátette, hogy a kukarongálás tekintetében nincsenek a vandálok által favorizált városrészek, ugyanis az egész városban találnak a RER munkatársai megrongált szemétgyűjtőket.

Drága az őrzés
A nagyváradi önkormányzat a tavaly takarékossági megfontolásból csökkentette a város különböző létesítményeinek őrzésére fordítandó költségeket, ennek folyományaképpen egyes helyeket, például parkokat már nem őriznek. Feltételezések szerint emiatt kaptak vérszemet a vandálok, de akárhogy is van, Eduard Florea, a nagyváradi polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának a vezetője szerint a vandalizmus nyomán keletkezett kár kevesebb, mint amennyibe egy-egy objektum huszonnégy órás őrzését ellátó poszt fenntartása kerül. A huszonnégy órás őrzés biztosítására ugyanis átlagban 4–6 emberre van szükség, tehát egyetlen ilyen poszt fenntartása legalább 15 ezer lejes költséget jelent minden hónapban. „Ezért kértem, hogy minden illetékes elemezze azt, hogy van-e lehetőség levinni ezeknek a posztoknak a számát a keretszerződésben foglalt maximális számhoz képest. Az őrzővédő cégnek hárommillió lejes forgalma volt csak a polgármesteri hivatallal kötött szerződése alapján. Ez nekem nagyon soknak tűnik” – fogalmazott Florea. Az igazgató kifejtette, hogy őröket csak a frissen befejezett beruházásokhoz, főként parkokhoz rendelnek ki, amikor még kicsik a facsemeték, de amint egy bizonyos szintre megnőnek a fák, akkor már nem kellene őrizni azokat. Továbbá olyan helyszíneket őriznek, ahol a károkozás anyagi értéke nagyon nagy lehet, ezért őrzik például nyaranta a nagyvásártéri (December 1. téri) szökőkutakat, mert ha a működő szökőkutakba valaki követ dobna, vagy kihúzná a dugót, leégne a motor, amit költséges lenne javítani. Florea elmondta, hogy nem lehet őrt állítani minden egyes parkban minden egyes fa és szemétkuka mellé. „Egy szemétkuka ötszáz lejbe kerül. Mennyi szemétkukát lehet kicserélni 15 ezer lejből, amennyibe egy teljes őrző poszt kerül?” – tette fel a kérdést Florea, aki hangsúlyozta, hogy az őrzővédő posztok csökkentésére az adott létesítményeket kezelő intézmények tesznek javaslatot. „Ha például a vármúzeum úgy ítéli meg, hogy a vandalizmus okozta kár kijavításának a költsége nagyobb, mint egy őrzővédő poszt, ez lehet indok arra, hogy oda visszaállítsuk az őrséget, de én még nem láttam senkitől ilyen indoklást”, tette hozzá. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a helyi rendőrség nem tudja ellátni ezt a feladatot, lévén, hogy az objektumok őrzése nem tartozik a hatáskörébe. Florea kifejezte reményét, hogy a térfigyelő kamerák kihelyezése enyhíteni fogja ezt a problémát Nagyváradon, főleg, ha a bíróságok is elfogadják majd bizonyítékként a kamerák felvételeit.

Pap István

Címkék: ,