Több ügy, kevesebb ügyész

Több ügy, kevesebb ügyész
A 2011-es esztendőben 33,88 százalékkal nőtt a szatmárnémeti törvényszék melletti ügyészség és a hozzá tartozó kirendeltségek által megoldott ügyek száma, tájékoztatott Marinela Pop és Gabriela Pop.

 

A szatmárnémeti törvényszék melletti ügyészség elmúlt évi tevékenységéről sajtótájékoztató keretében számolt be Marinela Pop főügyész, illetve Gabriela Pop az ügyészség sajtószóvivője. Az általuk bemutatott statisztikai adatokból kiderült, hogy a megyében működő ügyészségek által megoldott ügyek száma tavaly 33,88 százalékkal nőtt meg 2010-hez képest, mely azt figyelembe véve, hogy minden ügyészségen kevesebb ügyész dolgozik, mint az előírt, igencsak jó teljesítmény. A főügyész kihangsúlyozta, hogy a szatmárnémeti törvényszék melletti ügyészség által megoldott ügyek száma 259,57 százalékkal, a szatmárnémeti bíróság melletti ügyészség által megoldott ügyek száma 148,57 százalékkal, a nagykárolyi bíróság melletti ügyészség által megoldott ügyek száma 15,17 százalékkal növekedett. Csupán az avasfelsőfalui bíróság melletti ügyészség által megoldott ügyek száma csökkent, 23,16 százalékkal, de mindez annak tulajdonítható, hogy itt 2011-ben tíz hónapig egyetlen ügyész dolgozott. Marinela Poptól azt is megtudtuk, hogy 2011-ben ezer új ügyet regisztráltak az ügyészségen.

A főügyész azt is elmondta, hogy tavaly 701 ügy kapcsán készült ügyészi vádirat, mely az előző évhez képest 9,8 százalékos növekedést jelent. Marinela Pop elmondta, hogy a megoldott ügyek számának növekedése a megyénkben tevékenykedő ügyészek emberfeletti munkájának köszönhető, hiszen mindenhol akut ügyészhiány van, ennek ellenére minden ügyészségen növekedett a megoldott ügyek száma. A főügyész kihangsúlyozta, ők minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy minél több ügyet oldjanak meg annak ellenére, hogy a lakosság ezt nem mindig érzékeli, hiszen egy-egy bűnvádi eljárás megoldási ideje elhúzódik.

Megoldott bűncselekmények

A tavalyi esztendőben a megoldott bűnügyek közül 98 volt a személy ellen elkövetett bűncselekmény, ezek közül 7 gyilkosság, 2 gondatlanságból elkövetett emberölés, 24 bántalmazás, 4 súlyos testi sértés, 4 magánlaksértés, 3 halált okozó testi sértés, 20 nemi erőszak, 2 kiskorúval létesített szexuális kapcsolat, 3 szexuális zsarolás. 138 vagyon ellen elkövetett bűncselekményt oldottak meg az ügyészek, míg egyetlen hatóság elleni bűncselekményi ügyben nyomoztak. Tavaly két megvesztegetési ügyben és tíz esetben hatalommal való visszaélés miatt folytatott a hatóság nyomozást. Hamisítás miatt 25 esetben, kerítés miatt pedig egy esetben folyt bűnvádi eljárás. Az elmúlt év során az ügyészek 137 személyt állítottak elő, akik közül 125 férfi, huszonhárom 14 és 20 év közötti, száztíz 21 és 54 év közötti, míg négy 55 évnél idősebb személy. Az előállított személyek közül 83 városi lakos, és heten rendelkeztek felsőfokú végzettséggel, míg 14-en semmilyen iskolai tanulmányt nem folytattak. Az előállított személyek közül 43-an alkoholos befolyásoltság mellett követték el a kihágást. A 37 áldozat közül 25 férfi (3 kiskorú) és 12 nő (6 kiskorú).