Több tettet, kevesebb nyilatkozatot

Több tettet, kevesebb nyilatkozatot
Cseke Attila volt romániai egészségügyminiszter több tettet, kevesebb nyilatkozatot vár a magyar döntéshozók részéről egy erdélyi kórház létrehozása ügyében.

Telefonon kérdeztük Cseke Attila parlamenti képviselőt, volt egészségügyminisztert egy magyar állami támogatásból Erdélyben építendő kórház tervéről, megvalósulásának és fenntartásának lehetőségeiről. A politikus kérdéseinkre válaszolva kifejtette, hogy ő nem ismeri a konkrét tervet: é„n csak Zombor Gábor magyar egészségügyi államtitkár nyilatkozatát olvastam a sajtóból. Ebből a nyilatkozatból nem derül ki, hogy ugyanarról a kórházról beszélt-e az államtitkár, mint amit a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szeretne létesíteni Nagyváradon, amit egy nemes kezdeményezésnek tartok, és ennek finanszírozást mindenképpen támogatni kell”.

Hiánypótló

Mint kifejtette, egy református kórház betölthet hiánypótló szerepet, hiszen Magyarországon is van református kórház, és Romániában is van egy olyan társadalmi réteg, amelynek az egyházba vetett bizalma okán van értelme és lehet fenntarthatósága egy ilyen kórháznak. Cseke Attila a továbbiakban megjegyezte, hogy a magyarországi döntéshozóktól több tettet, és kevesebb nyilakozatot vár a jövőben, majd hozzáfűzte, egyetért azzal hogy a magyar állam támogassa egy erdélyi kórház létrehozását, de e támogatás indoklásával már nem ért egyet, vagyis azzal, hogy azért van szükség erre a kórházra, mert Romániában már alig vannak magyarul tudó orvosok és ápolók. Cseke Attila korábban a maszol.ro-nak így nyilatkozott: „Nem tudom, honnan vette Zombor Gábor azt az információt, hogy Erdélyben már alig vannak magyar orvosok és ápolók. Ha ez valóban így hangzott el, akkor ez egy nagyon szerencsétlen indoklás. Maholnap az lehet az üzenete, hogy minden erdélyi magyarnak Magyarországon kell orvost és kórházat keresnie, mert Romániában már nincsenek magyar szakemberek.”

Finanszírozás

Visszatérve a kórházépítésre és annak működtetésére, Cseke Attila lapunknak kifejtette, hogy a magyar állam az egészségügyi létesítmény infrastruktúrájának finanszírozásában vállalhat szerepet, viszont a kórház fenntartását a román egészségügyi rendszerbe illesztve kell megoldani. Mint mondta, ez úgy lehetséges, hogy a leendő kórház vagy szerződést köt a román egészségbiztosító pénztárral, vagy saját biztosítási rendszeren keresztül működteti majd a létesmétményt, vagy mindkét megoldást alkalmazza egyszerre.

Pap István