Több térített szolgáltatás

Akt.:
Több térített szolgáltatás
Több egészségügyi szolgáltatást térít meg júliustól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az új keretszerződés szerint, a gyerekeknek például évente kétszer jár fogorvosi vizsgálat.

A csütörtöki kormányülésen hagyták jóvá azt a keretszerződést, mely az idei és a jövő évre vonatkozóan szabja meg, milyen egészségügyi szolgáltatásokat térít majd meg az egészségbiztosítási pénztár. A szerződés több változást is tartalmaz, például a RMN típusú emlővizsgálatot, továbbá a gyerekek számára évi két ingyenes fogorvosi vizsgálatot, illetve a fogtömés árát is térítik majd. Olyan változásokat is előír az új keretszerződés, amelyek által várhatóan zökkenőmentesebben fog működni az Egységes Integrált Informatikai Rendszer. Nő az a referencia érték is, amely alapján a háziorvosokat fizetik, hogy az ő bérezésük is összhangba kerüljön a többi kategóriájú állami alkalmazottakéval.

Ingyenesek lesznek az epidemiológiai igazolások, az egyszerű orvosi igazolások, s térítenek olyan szakorvosi eljárásokat is, mint például az elektromiográfia, a bőr galvanikus válaszának felmérése; áttekintik azoknak a helyzeteknek a szabályozását, amikor az egészségbiztosítási pénztár különbséget fedez fel az elvégzett vizsgálatok és a felvásárolt reagens mennyiség között.

Azokban a kórházakban, ahol kizárólag nappali beutalásokat végeznek, kötelezőképpen jelen kell lennie egy szakorvosnak is legalább napi hét órán keresztül. Egyes kategóriájú pácienseknek, mint például azoknak, akik a vérzékenység elleni országos programban vesznek részt, nem lesz szükségük küldőcédulára a beutaláskor, az egészségügyi szolgáltatások megtérítése úgy zajlik majd, mint a krónikus betegek esetén.

Kétféle új protézist kaphatnak majd meg ingyen a páciensek és egyszerűsödik majd a különféle egészségügyi segédeszközök megszerzési procedúrája, egyúttal lehetségessé válik a kiegészítő kezelések térítése is, mint például a kinetoterápia.

A minisztérium, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, a megyei pénztárak, valamint a közegészségügyi hatóságok képviselői egyúttal rendszeresen megbeszéléseken vesznek majd részt, a rendszer jobbítása végett.