Több szempontból is vezető helyen

Több szempontból is vezető helyen
Megyénkben nőtt leglényegesebben az érettségi átmeneteli arány tavalyhoz képest, de a kizárt érettségizők számát illetően is vezető helyen vagyunk – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón.

Az országos felmérő, valamint az érettségi megyei eredményeit összegezte a pénteki sajtótájékoztató során Novac-Iuhas Alin Florin Bihar megyei főtanfelügyelő. Ami az országos felmérőt illeti: a tavalyi 140-hez képest sikerült 42-re csökkenteni a vizsgaközpontok számát, a 4087 feliratkozott közül 127-en hiányoztak, tizenketten pedig speciális körülmények között vizsgáztak – voltak, akik külön teremben, mivel kanyarósak lettek, mások meghosszabbított vizsgaidővel. A mintegy 500 óvást követően Bihar megyében az átmeneteli arány 72,3% lett, miközben az országos átlag 77%. A tanfelügyelő pozitívumnak értékeli, hogy erről a vizsgáról senkit nem zártak ki, s hogy több mint száz tízesre értékelt dolgozat született, öt nyolcadikot végzett pedig tízes átlagot ért el. A Bihar megyei eredmények kissé javultak tavalyhoz képest, de a cél az, mondta el a főtanfelügyelő, (s ez egyébként a érettségire is érvényes), hogy meghaladjuk az országos átlagot.

Adatok

Az érettségi tekintetében látványos a javulás: az óvások előtti 69%-os átmeneteli arány 10,27 százalékkal jobb a tavalyinál, az utóbbi öt évben nem értek el Bihar megyében hasonló eredményt az érettségizők, részletezte a főtanfelügyelő. Ez még mindig kisebb a 71,4 százalékos országos átmeneteli aránynál, viszont a megyék közül nálunk regisztrálták a legnagyobb növekedést tavalyhoz képest, utánunk Temes megye következik, 7,42 százalékos javulással, míg például Kolozs és Máramaros esetén az átmeneteli arány csökkent egy-egy százalékkal.

Több mint 400 tízes dolgozat született az érettségin – a legtöbb, szám szerint 244 a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (azaz matematikából és történelemből), 125 a szaknak megfelelő választott tantárgyból, 42 románból és 4 anyanyelvből. Bihar megye második lett a tízes átlagok tekintetében – nálunk nyolc született, s csak Bukarest, valamint Kolozs megye előz meg kilenc-kilenc tízes átlaggal.

Lehetséges okok

„A tavalyi hideg zuhanyt követően úgy tűnik, az intézkedések eredményesek voltak” – mondta a főtanfelügyelő, majd kitért arra, hogy az idén sokkal jobb volt a részvétel a szimulálásokon, mint tavaly, s a tanintézetekben nagyobb hangsúlyt fektettek az érettségit megelőző pót-felkészítésre. A szülők tájékoztatására kitalált elektronikus katalógus bevezetését is megemlítette, mint lehetséges okot. Megyénkben egyébként szinte minden középiskolában bevezették az elektronikus katalógust (az adott tanintézet vezetőségének döntésén múlott), kivéve a Gojdu, az Eminescu és a Partenie Cosma iskolát. A tervek szerint a következő tanévtől a nyolcadik osztályokra is kiterjesztik.

Viszont nem büszkélkedhetünk azzal, hogy szinte az első helyen vagyunk az érettségiről kizárt tanulók számát illetően. Nálunk tíz érettségizőt zártak ki, ötöt a vizsgák alatt, ötöt pedig a felvételek megtekintését követően. Országos szinten a kizártak száma 179, a legtöbb diákot, szám szerint 11-et Kolozs megyében zárták ki. Bihar megye egyébként az egyedüli, ahol a felvételek alapján is születtek ilyen intézkedések.

Iskolák eredményei

Ami a Bihar megyei tanintézetek eredményeit illeti: száz százalékos átmeneteli arány született az Emanuel Baptista Teológiai Líceumban, a Betel Pünkösdista Líceumban, valamint a Friedrich Schiller iskolában; ezeket követi az Gojdu líceum 99,5%-os átmeneteli aránnyal, az Aurel Lazăr iskola 95,9 százalékkal, a Iosif Vulcan, majd a Mihai Eminescu Főgimnázium. Pozitívum, hogy ezúttal egyetlen Bihar megyei iskolában sem volt nulla az átmeneteli arány, például a kágyai mezőgazdasági szakközépiskolában, ahonnan tavaly senki nem ment át, az idén 14,29%-os átmeneteli arányt regisztráltak, s például a borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskolában látványosan nőtt az átmeneteli arány, ezúttal 50%-os lett, azaz a hat jelentkező közül háromnak sikerült az érettségije.

Neumann Andrea