Több száz állást kínáltak

Több száz állást kínáltak
Az idei második állásbörzét szervezték meg csütörtökön a Nagyváradi Egyetem könyvtárában. Több száz fiatal álláskereső jött el; akiket megkérdeztünk, elégedettek voltak.

Adriana Borza pszichológus, a Nagyváradi Egyetemen belül működő Karrierrel Kapcsolatos Tanácsadási és Szolgáltatási Központ (CCSC) munkatársa elmondta: ez a tizedik állásbörze, melyet az egyetem szervez, de a második, melyet az AIESEC diákszervezettel közösen bonyolít le. Legutóbb tavasszal szerveztek állásbörzét, akkor mindössze öt cég jelent meg, a mostanin viszont tíz cég képviseltette magát munkahelyekkel és a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) munkatársai is jelen voltak, hogy tájékoztassanak a nyilvántartásukban lévő munkahelyekről.

Állások

Amint Voichița Rodica, az AJOFM munkatársa elmondta, a rajtuk keresztül felkínált 817 munkahely közül hatvan szól felsőfokú végzettségűeknek. A fiatalokat egyúttal az AJOFM szolgáltatásairól is tájékoztatták – például kevesen közülük tudják, hogy az egyetem elvégzését követő első alkalmazáskor 500 lejt kapnak az ügynökségtől.
Az egyetem, valamint az AIESEC által mozgósított cégek egyúttal további 150, zömében felsőfokú végzettségűeknek szóló állást kínáltak. Mint láttuk, ezek között részmunkaidős, illetve úgynevezett internship munkahelyek is szerepeltek – ez utóbbi fizetett gyakorlat, amely alatt az egyetemista tapasztalatot szerez, s amelyet követően, miután befejezte az egyetemet, a cég nagy eséllyel alkalmazza is. Amúgy az állásbörzén túlnyomórészt informatikai és műszaki állásokat kínáltak a fiataloknak. Egyebek mellett tervezőmérnököt, logisztikai felelőst, web-fejlesztőt, elektromérnököt kerestek. Délig mintegy négyszázan vett részt az állásbörzén, a rendezvény délután öt óráig tartott.
Az általunk megkérdezett álláskeresők elmondták: érdekesnek tartják a kínálatot, úgy látják, van miből válogatni. „Nagyon megkönnyíti az álláskeresést, hogy eleve olyan cégektől jönnek el, ahol fiatalokat akarnak alkalmazni. Így nem szükséges ötven helyre elmenni önéletrajzzal, hogy utána esetleg sehonnan se kapjak visszajelzést” – mondta egyikük.

Neumann Andrea