Több sárgaságos eset, mint tavaly

Kézmosáskor ne hanyagoljuk el a kezünk egyes részeit, hívják fel a figyelmet a szakértők
Kézmosáskor ne hanyagoljuk el a kezünk egyes részeit, hívják fel a figyelmet a szakértők
Miközben tavaly összesen 284 A típusú sárgaságos esetet regisztráltak, az idén eddig 547 fertőzésről tud a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP). 280 eset városon, 267 pedig falun történt.

Év eleje óta Nagyváradon 34, Élesden 144, Székelyhídon 86, Tenkén 31, Ürgetegen 36, Tinódon 15, Miklóirtáson 22 új megbetegedés történt, de többek között Biharon, Berettyószéplakon, Pelbárthidán, Margittán, Tamáshidán, Borson, Szentmártonban, Szalontán, Érköbölkúton is előfordultak esetek. A legnagyobb számban 5 és 9 év közötti gyerekek kapták el a sárgaságot, szám szerint 265-en, a négy éves, vagy kisebb gyerekek korosztályából 105-en betegedtek meg sárgaságban az idén, a tíz és tizennégy év közöttiek korosztályából pedig hetvenhárman.

Gócok

Jelenleg tizenkét aktív fertőzési gócot tartanak számon a megyében: Élesden és környékén 201, Tenkén és környékén 28, Miklóirtáson és környékén 25, Rontón és környékén 15, Tamáshidán és környékén 12, Nagyváradon, a Voltaire utcán és környékén 11, Tasádfőn és környékén 11 megbetegedés történt; Biharszenteleken, Berettyószéplakon, Rózsafalván, Köröskisjenőn, Erdőgyarakon és környékükön szintén fertőzési góc alakult ki, öt-nyolc megbetegedéssel.

Amint a DSP közleményében szerepel, az intézmény minden új esetnél járványmegelőzési ankétot végez, fertőtlenít, tájékoztatja a rokonokat, hozzátartozókat, laboratóriumi vizsgálatokat végeztet el, a háziorvost pedig értesíti, hogy figyelje a hozzátartozókat a lappangási idő leteltéig. Mindezek mellett ott, ahol szükséges, az ivóvízellátást biztosítja, szemetes konténerekkel látja el a közösséget, emésztőgödör-ürítést végeztet.

Megelőzés

Az A típusú sárgaságot a betegek, illetve a még tünetmentes fertőzöttek terjesztik, a fertőzés szájon át történik leggyakrabban, úgy, hogy kezünkkel visszük be szervezetünkbe a vírust. De betegek által használt tárgyak, fertőzött étel és ivóvíz, továbbá rágcsálók és bogarak által is megfertőződhetünk. A lappangási időszak két és hat hét közötti, közben tünetmentesek lehetünk, de másokat megfertőzhetünk. A tünetek nem mindig jelennek meg, s olykor hasonlítanak az influenza tüneteihez: levertséget, fejfájást tapasztalhatunk; egyéb tünetek: étvágytalanság, hányinger, hányás, hasfájás, a bőr és a nyálkahártyák sárga elszíneződése, sötét színű vizelet.

A megelőzés főleg a higiéniai szabályok betartásával lehetséges, de oltással is történhet. Fontos az alapos kézmosás, az illemhelyek rendszeres fertőtlenítése, a gyümölcsök megmosása, a saját edények és evőeszközök, valamint az egyszer használatos törlőkendők használata. Ha sárgaság gyanúja áll fenn, forduljunk orvoshoz, figyelmeztet közleményében a DSP.