Több pénzt műemlékvédelemre

Több pénzt műemlékvédelemre
Nagyvárad- Vasárnap Bihar megyében, illetve Váradon járt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese. Délelőtt a Sas-palotabeli székházban tartott sajtótájékoztatót.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kifejtette: amikor 2012 májusában megbukott az Ungureanu-kormány, 60 millió lejt hagyott úgymond elkölteni a kulturális minisztériumban, azonban liberális utódja az év végéig csupán 13 millió lejt használt fel, így Ion Caramitru tárcavezetése óta először fordult elő, hogy megmaradt pénzforrás. Ugyanakkor az akkori kormány 88 tételt is törölt a műemlék-listáról.

Az idén, amikor két hónappal ezelőtt újból átvette a minisztérium irányítását, azt tapasztalta, hogy 2014-re 20 millió lejt van kiutalva műemléképületek restaurálására, helyreállítására. Hangsúlyozta: reméli, hogy a költségvetés kiigazításakor jut majd még pénz a műemlékvédelemre is, hogy legalább elérjék a 2010-2011-es szintet. Hozzátette ugyanakkor: a vonatkozó programokat bővítené is szeretné, illetve új projektekkel állna elő. A téma különben azért aktuális, mert ötévente kell felújítani az engedélyek kibocsátásakor legfontosabb eszközként használt országos műemlékvédelmi listát, s jövőre, vagyis 2015-ben zárul a mostani ciklus. Azt is megjegyezte: a felújítás a tulajdonosok felelőssége tulajdonképpen, csak a volt szocialista országokban gondolják azt az emberek, hogy az államnak gondoskodnia kellene mindenről. Bejelentette még azt is: bajor minta alapján a hosszú távú céljai közt szerepel, hogy adókedvezményeket kapjanak azok a befektetők, akik műemlékeket újítanak fel.

Ciucur Losonczi Antonius