Több pénzhez juthat Románia

Több pénzhez juthat Románia
Nagyvárad- Noha az adatok még nem hivatalosak, valószínű, hogy a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 18 %-kal több uniós pénzforráshoz fog jutni Románia- közölte Winkler Gyula EP-képviselő.

Csütörtökön Nagyváradra látogatott Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Délelőtt a Sas-palotabeli székházban közös sajtóértekezletet tartott Szabó Ödönnel, az RMDSZ Bihar megyei szervezete ügyvezető elnökével, délután pedig találkozott a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) vezetőivel, RMDSZ-es polgármesterekkel, magyar üzletemberekkel, mely rendezvényen bemutatta azt a kiadványt is, melyet a külkereskedelemmel foglalkozók, illetve az exportőrök forgathatnak haszonnal.

Az újságíróknak arról számolt be, hogy az utóbbi időben az Európai Parlamentben három fontos témáról döntöttek: a közösségi agrárpolitika, a kohéziós politika, illetve a regionális fejlődés, valamint a 2014-2020 közötti uniós költségvetés. Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak köszönhetően néhány reformot sikerült keresztülvinni a közös agrárpolitikát illetően, melynek vitáján amúgy rekordnak számító 7 ezer módosító javaslatról folytattak eszmecserét Brüsszelben. A legjelentősebb változás, hogy 2014. január 1-től elméletileg többletmennyiségű finanszírozáshoz juthatnak azok a fiatal, 35 év alatti farmerek, akik vidéken kezdenek el gazdálkodni, illetve a kis gazdálkodókat jobban támogatja majd az EU. Az átállásra egy év türelmi idő hagytak, és olyan, visszaélésre okot adó eddigi lehetőségeket szüntettek meg, mint például, hogy golfpályákra vagy repülőterek melletti füves területekre is lehetett igényelni mezőgazdasági támogatást. Ugyanakkor a jelzett dátumtól a hatékonyság növelése érdekében előnyt fognak élvezni a különböző társulási formák.

Uniós források

Ami a regionális fejlődést érinti: Románia sikerként könyvelheti el, hogy várható a következő hét évben 18 százalékkal több uniós forrást hívhat le, beleértve a kohéziós alapokat is, valamint az eddig két év helyett még három évig felhasználhatja azokat a pénzösszegeket, melyeket elnyert az év végén záruló uniós költségvetési ciklusban. Winkler Gyula kiemelte: noha az uniós pénzek lehívása területén Románia az utolsó helyen áll, a Regionális Operatív Programot illetően viszonylag jól teljesített, ami egy újabb érv a decentralizáció mellett. Szintén újdonság, hogy az Európai Bizottság ezentúl minden tagállammal partnerszerződést fog kötni, ami azt jelenti, hogy az EU-s támogatásokhoz csak akkor juthat egy adott állam, ha a kormánya és az Európai Bizottság közösen, egyetértésben valósítják meg a célokat.

Az EP-képviselő végezetül megjegyezte: az elkövetkezendő évek olyan kihívások elé állítják a helyi önkormányzatokat, melyek eddig még nem fordultak elő, hiszen erőfeszítéseket kell tegyenek annak érdekében, hogy párhuzamosan tudjanak gazdálkodni a már elnyert, de még felhasználható, valamint az új uniós költségvetési ciklusban sikerrel megpályázandó pénzösszegekkel mert, mint látható, források lesznek, csak élni is kell tudni ezekkel.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,