Több nőt a parlamenti döntéshozásba

Több nőt a parlamenti döntéshozásba
Az elmúlt időszakban két olyan kerekasztal-beszélgetésen is részt vett Biró Rozália szenátor, melyek témája a nők parlamenti döntéshozatalban való részvétele volt.

Az elmúlt időszakban két kerekasztal-beszélgetést is szerveztek, egyet a svéd, egyet pedig az amerikai nagykövetségeken, melyek témája a nők parlamenti döntéshozatalban való részvétele volt. A svéd nagykövetség szervezésében a spanyol, dán és svéd nagykövetek részvételével tartották meg a találkozót, melynek témája a 2016-os romániai parlamenti választások voltak, és ezen belül pedig az, hogy hogyan lehetne növelni a nők képviseletét a parlamentben. Biró Rozália elmondta: jelentős lépés volt az RMDSZ esetében a Nőszervezet létrehozása, mert ezen keresztül a nők munkája jóval hangsúlyosabb figyelmet kap. A parlamenti választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy minden párt köteles a kiegyensúlyozott képviseletet biztosítani, a gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 11-12 százalék a női képviselet. Az RMDSZ esetében a sikeres és elfogadható választási eredmények mellett négy vagy öt női képviselő kerülhet be a parlamentbe a több mint 20 tagú frakcióból. Ez a szám még így is az országos átlag alatt van – közölte Biró Rozália. A többi politikai alakulat 40 százalékos (PSD) és 30 százalékos (PNL) női képviseletet ígért, ez viszont csak a választások után derül ki, hogy valóban megvalósul-e. A spanyol, svéd és dán parlamentekben a női képviselet 40 százalék felett van, de ez 30 éves munka eredménye, ezért a román politikusnőket is türelemre intették a nagykövetek.

Nők a politikában

Az USA nagykövetségén szervezett találkozó témája az amerikai elnökválasztás és a romániai parlamenti választások voltak. A két választást párhuzamba vonva többek között elhangzott, hogy az USA-ban is lassan növekszik a nők politikai jelenléte (jelenleg 20 százalék). Ennek okaként felsorolták, hogy a nőkkel szemben nagyobb az elvárás, az amerikai polgár nincs felkészülve arra, hogy női vezetőik legyenek, a pártokon belül kisebb a nők támogatottsága, és a nők általában félnek attól, hogy nem elég képzettek ehhez a feladathoz, és a családi feladatkörök ellátása is sokkal több időt vesz igénybe egy nő számára. Mindezek az okok megtalálhatók Romániában is, ezért van nagy szükség a női érdekképviseleti szervezetekre. „Meggyőződésem az, hogy a parlamentbe az RMDSZ zászlaja alatt bejutó hölgyek olyan szakmai, szervezési, közösségépítési tapasztalattal rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra azt, hogy egy nagyon hatékony érdekképviseletet valósítsanak meg, nagy mértékben fog a figyelmünk a családpolitika, az oktatás, a munkahelyteremtés és a gazdasági fenntartható fejlődés elérésének irányába fordulni” – mondta el Biró Rozália.

Szociális szervezetek

Múlt héten zajlott le a szociális szolgáltatások terén működő szervezetek kerekasztal-beszélgetése is, amelyen ezen szervezetek munkájának segítését, javítását tűzték ki célul. Az elhangzó javaslatok alapján több törvénymódosítást fognak benyújtani, a már a témában benyújtott módosítások mellett (a 292/2011-es szociális szolgáltatásokra vonatkozó törvény és a 215/2012-es törvény módosításai). Többek között a következőket javasolták: a gyermekotthonból/központokból kikerülő 18 évet betöltő fiatalokat ne kelljen további fél évig monitorizálni, ezt a megfelelő eszközökkel rendelkező állami szervek végezzék; a tömbházban működő központok esetében ne az alapterület 10 százaléka legyen az a hely, ami közvetlenül a gyermeket szolgálja; a hálóhelyiségekben ne 6 négyzetmétert kérjenek gyermekenként; a gyermekotthonokban egy felügyelő korosztályonként több gyermekre is felügyelhessen.

P. Nagy Noémi