Több nő kéne az IT-szektorba is

Akt.:
Több nő kéne az IT-szektorba is
Nagyvárad- Pénteken az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Értékelte tavalyi tevékenységét, és az Európai Néppárt Nőszervezetének idei prioritásait is ismertette.

 

Évértékelő sajtótájékoztatóján Biró Rozália RMDSZ-es szenátor úgy fogalmazott: 2015 tele volt provokációkkal, úgy bel-, mint külpolitikai szinten, és olyan szerteágazó problémák merültek fel, melyek mentén módosítani kellett a prioritásokat. Általában véve elmondható, hogy változatos tevékenységet fejtett ki, melyek eredményeit reményei szerint pozitívan értékelik az emberek. A szenátusban 14 törvényjavaslattal élt, illetve -módosítást nyújtott be, melyek közül végül négy emelkedett törvényerőre. Megítélésében ezek közül a legfontosabb, hogy az Európai Unióval szembeni többéves mulasztást pótolva, Romániában is beindul egy olyan független mechanizmus, ami monitorizálja a sérült emberek jogainak betartását különféle gondozóintézményekben, és amely entitás 15 személynek nyújt majd állást, melyeket versenyvizsga útján fognak betölteni. Emellett 19 politikai nyilatkozatot tett, 10 alkalommal interpellált és 27 kérdést tett fel minisztériumok, illetve különféle intézmények vezetőinek, melyek többsége emberi jogi témájú, a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőséget érintő, vagy a gyermekek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó volt. A szenátor asszony örömmel állapította meg, hogy több alkalommal is sikerült egy asztalhoz ültetnie a különböző álláspontokat képviselőket vagy más területeken dolgozókat. Kilenc konferenciát ő maga szervezett, és 19 más tanácskozáson is jelen volt Bukarestben, mint a szenátus emberi jogi bizottságának elnöke.
Bihar megyében négy településen működtet fogadóirodát, és 2015-ben 76 eseményen vett részt.

Nőszervezet

Az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnöki minőségében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tavaly októberi müncheni kongresszuson két fontos dokumentumot is kibocsátottak. Az egyik arra vonatkozott, hogy növelni kell a nők számát a számítástechnikai szektorban, mert alulreprezentáltak: míg 1000 ilyen irányú felsőfokú végzettségű férfi közül 95 helyezkedik el a szektorban, addig 1000 nő közül csupán 29, és hosszú távon csak 4 csinál karriert. Pedig ha legalább olyan mértékben lennének képviselve, mint a nemsemleges ágazatokban, ez hozzáadott érték lenne, egy kimutatás szerint ugyanis egy év alatt 9 milliárd euróval bővülne az EU GDP-je. Ráadásul idén körülbelül 900 ezer informatikai állás vár betöltésre.
A másik szöveg a menekültüggyel foglalkozott, nagyobb szolidaritást sürgetve. Elhangzott továbbá az is, hogy az idén két jelentősebb EPP Nőszervezeti szimpózium lesz: tavasszal egy kollokvium a nők szerepének növeléséről a döntéshozási folyamatokban, majd egy nyári akadémián ismét a migránsok helyzetére fókuszálnak.

Ciucur Losonczi Antonius