Több munkálat is veszélybe került

Több munkálat is veszélybe került
Soha nem volt Diószegen ennyi befektetés, mint amennyi 2015-ben, mondta Mados Attila polgármester, akit a községbeli infrastrukturális fejlesztések állásáról kérdeztünk a napokban.

Nemrégiben a községben járva tettük fel a kérdést Bihardiószeg polgármesterének: hogyan értékeli a 2015-ös évet? Mados Attila kifejtette: az egyik legnehezebb évet zárták 2015-ben, egyrészt azért, mert az év elején több mint 1.500.000 lejes költségvetés-megvonással sújtották településüket, másrészt pedig több nagy infrastrukturális beruházás indult el egyszerre, hiszen mostanra értek el oda a 2012–2014 években letett pályázatok nyomán megindultak a munkálatok. A megvonás miatt le is kellett állítaniuk egy időre több munkalatot (after school-típusú iskola építése, kisjankai aszfaltozás), ugyanis nem voltak meg az önrészhez szükséges összegek. Több hónapi munkába telt, amíg sikerült a kormánnyal “megértetni” a Bukarestben dolgozó képviselők és szenátorok révén, hogy az új költségvetési számításoknak “köszönhetően” több EU-s forrásból finanszírozott munkalat került veszélybe, csökkentve az uniótól lehívható támogatásokat.

Időhúzás?

Soha nem volt Diószegen ennyi befektetés, mint amennyi 2015-ben, tette hozzá Mados Attila, kifejtve: “A vízhálózat több mint 50%-ban készült el csupán 8 hónap alatt, új iskola építése, a kisjankai aszfaltozás, hogy csak a nagy munkalatokat említsem, több mint 5.000.000 lej értékben, amelyeknek a felügyelete és elszámolása igen nagy terhet rótt az önkormányzatra, de hal’ istennek megbirkóztunk a kihívásokkal.” Úgy tervezték, hogy 2015-ben kész lesz a vízhálózat, hiszen 2014-ben úgy indultak neki, hogy uniós forrásból fogják finanszírozni a munkalatot. Több mint másfél éves munka után, tavaly december 20-ra jutottak oda, hogy a szerződést aláírják. Előzőleg, a nyár folyamán annyi kiegészítést, módosítást kellet elkészíteni, hogy decemberben már nem volt értelme a szerződést aláírni, ugyanis ez azt jelentette volna, hogy a 2015-ben el nem végzett munkálatokat saját költségvetési forrásból kellett volna 2016-ban befejezni amelyre nincsenek meg a fedezeteik. “Úgy éreztem magam, mint a mesében, hiszen nagyon készségesek voltak a Környezetvédelmi Szektoriális Program illetékesei, ezért úgy erezhettük, hogy hoztak is meg nem is… Hogy ez az időhúzás szándékos volt-e nem tudom, de mindenesetre furcsa a szituáció”, fogalmazott az elöljáró.

Jogi lehetőséget keresnek

Adódik a kérdés: akkor miből biztosítják a vízhálózat felújítását? Novemberben, tekintve, hogy rövid idő alatt elérték az 50%-os kivitelezést, sikerült a kormánnyal aláírni egy kétéves finanszírozási szerződést a 28-as kormányrendelet alapján. Tervük egy kölcsön felvétele a fennmaradt értékre és 2016 folyamán befejezni a vízhálózat teljes felújítását. A következő kérdés: hogy állnak a szennyvízhálózattal? A kivitelező cég 2013-ban fizetésképtelen lett, és nem tudta vállalni a munkalatok folytatását. Ha minden igaz, sikerült kilábalniuk a nehéz helyzetből, most keresik a jogi lehetőséget a Megyei Tanács jogászaival arra, hogyan tudnák folytatni a munkát, ugyanis erre is megvan a szerződés a 28-as kormányrendeletnek megfelelően, bizakodik Mados Attila, remélve, hogy hamarosan jó hírekkel szolgálhat. Az uniós forrásokból végzett munkálatok 90%-ban készen vannak és sikerült elérniük, hogy ebben az évben fejezhessék be azokat, büntetőkamat fizetése nélkül.

Rencz Csaba