Több mint száz programot kínál a torockói Double Rise összművészeti fesztivál

Több mint száz programot kínál a torockói Double Rise összművészeti fesztivál
© Fotó: Tóth Helga, Facebook
Tizenöt helyszínen több mint száz programot kínál csütörtöktől az erdélyi Torockón rendezett Double Rise összművészeti fesztivál.

Sevecsek Renáta, a fesztivál sajtófelelőse az MTI-nek elmondta: remélik, hogy a vasárnapig tartó négynapos fesztiválra mintegy 10 ezren látogatnak Torockóra. Az előzetes adatok szerint több mint 2 ezren váltottak négynapos bérletet, de sokan várhatóan csak a hétvégére utaznak Torockóra – tette hozzá a sajtófelelős.
A Double Rise-t a magyarországi Gondi Mátyás, a fesztivált szervező Pro Pátria Egyesület elnöke, valamint az erdélyi származású Józsa Örs találták ki. Olyan erdélyi összművészeti fesztivált akartak, amely a magyar fiatalokat szólítja meg.

A térségben jelenleg nincs ehhez hasonló rendezvény, ezért hiánypótló kíván lenni – magyarázta a sajtófelelős. A szervezők buszjáratokat indítottak Kolozsvárról és Marosvásárhelyről, az előzetes bejelentkezések alapján az látszik, hogy Kolozsváron van a legnagyobb érdeklődés a fesztivál iránt, de Magyarországról is jönnek fiatalok.
A szervezők úgy állították össze a programot, hogy minden korosztályt megszólítsanak. Fesztiválóvodát is kialakítottak, ahol óvónők és animátorok foglalkoznak a gyerekekkel, így a kisgyerekes szülők is elmehetnek.
“A színházi és irodalmi programoktól a klasszikus zenei koncerteken keresztül a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek nézéséig igyekeztünk olyan programot összeállítani, amelyben mindenki talál valami kedvére valót” – mondta a sajtófelelős. A szervezők az úgynevezett folkudvarban várják a népzene kedvelőit, ahol néptánc- és népdaloktatás, hangszerbemutató is lesz, és táncház is működik.

A fesztiválon a Kolozsvári Magyar Opera is részt vesz egy flashmobbal, amelyet Torockó központjában tartanak. A nagyszínpadon fellép többek között a Wellhelo, a Kiscsillag, a Punnany Massif, a Magashegyi Undergound és a 30Y. A kisszínpadon dzsessz-, világzenei és blues-zenekarok követik egymást.